Bükkmakk szó jelentése

A bükkmakk egy ősi magyar szó, amely a mai napig sokak számára különleges módon összeköti a múltat és a jelent. A kifejezés eredete és jelentése évszázadok óta vitatott, ám a legtöbb történész szerint ez egy régi magyar köszöntés. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk a bükkmakk szó jelentését, hogy jobban megértsük ezt a különleges kifejezést.

Lexikológia

A bükkmakk egy olyan kifejezés, amelyet elsősorban a magyar nyelvterületen használnak. Ez a szó gyakran használatos a szerencsejátékokban, és azt jelenti, hogy egy játékos két különböző kártyát húz, amelyek ugyanazt az értéket képviselik. Ez lehet egy pár, például két király, vagy egy házaspár, például két dáma. Bükkmakk esetén a játékos dupla nyerő kombinációval rendelkezik, és nagyobb eséllyel nyerhet. A bükkmakk szó a makk szóból származik, ami a magyar nyelvben a kártyákat jelenti.

Etimológia

A Bükkmakk szó eredete sokáig vita tárgya volt a nyelvészek körében. Az egyik legelterjedtebb nézet szerint a szó eredete a hun-magyar nyelvből származik. A szóval kapcsolatban először a 12. században találtak nyomokat. A „bükk” szó a magyar nyelvben „szil” jelentéssel bír, ami a szilajságot és a kitartást jelenti. A „makk” szó pedig a magyar nyelvben „csillogás” jelentéssel bír, ami a tükröződő fényt jelenti.

Egyesek szerint a kifejezés eredete a szláv nyelvből származik, és a „bükk” szó „bükös” jelentéssel bír, ami a tömörséget és a megingathatatlanságot jelenti. A „makk” szó pedig a szláv nyelvben „csillogás” jelentéssel bír, ami a tükröződő fényt jelenti.

A Bükkmakk szó eredete tehát sokáig vita tárgya volt, de az elméletek szerint a szó eredete a hun-magyar vagy szláv nyelvből származik. A kifejezés az erős és megingathatatlan tömörséget és a tükröződő fényt jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

A szó bükkmakk (vagy bükk makk) egy köznyelvi szó, amelyet elsősorban azok a közösségek használnak, amelyek a magyar nyelvterületen élnek. A bükkmakk szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az egyik szótár szerint a bükkmakk egy olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy jelöljék a komolyságot és a kötelezettséget. Egy másik szótár szerint a bükkmakk egy olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy jelöljék a megbízhatóságot és a hitelességet. Egy harmadik szótár szerint a bükkmakk egy olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy jelöljék a közösséghez való tartozást és a közös célok elérését. Az egyes szótárakban fellelhető bükkmakk szó jelentése tehát eltérő lehet, de az alapvető jelentése a közösséghez való tartozás és a közös célok elérésének hangsúlyozása.

Asszociációk

• kanyarulat • hegymászás • kerékpározás • kacskaringós út • körforgalom • vidéki utak • szűk utak • sziklás terep.

Szinonimák

 1. Dobálódzni.
 2. Ugrálni.
 3. Ugrándozni.
 4. Ugrácskálni.
 5. Tompítani.
 6. Csúszkálni.
 7. Pöfékelni.
 8. Ágrándozni.
 9. Botorkálni.
 10. Köpködni.

Antonímák

ént a „növekedni” szót javasolhatjuk.

Példamondatok

készítése:

 1. A kertben bükkmakkot ültettünk, hogy szép díszítő növény legyen.
 2. Két kis bükkmakkot vittem a barátomnak ajándékba.
 3. A bükkmakk nagyon értékes és ritka növény.
 4. Az általános iskolában bükkmakkot tanultunk a növénytan órán.
 5. A kertészetben számos bükkmakkot találtam.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: