Bűntudat szó jelentése

A bűntudat egy pszichológiai állapot, amelyet az emberek tapasztalnak, amikor felelősséget éreznek valamiért, amit tettek vagy nem tettek. Bűntudatot érezhetünk bűneink miatt, amiket elkövettünk, de érezhetünk bűntudatot akkor is, ha nem tettünk meg valamit, amit meg kellett volna tennünk. A bűntudat egy olyan érzés, amely sok ember életét befolyásolja, ezért fontos megérteni, hogy mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bűntudat szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja az emberek életét.

Lexikológia

A bűntudat egy olyan érzés, amelyet az emberek éreznek, amikor tudatában vannak annak, hogy valamilyen szabályt megszegtek, vagy valamit tévedtek. Ez az érzés többnyire abból ered, hogy az embereknek van egy külső erkölcsi rendszerük, amelyet követnek, és elvárják, hogy mások is kövessék. Az emberek bűntudata többnyire akkor jelenik meg, amikor tudatában vannak annak, hogy megszegték ezt a rendszert. A bűntudat az emberekben azt is jelentheti, hogy úgy érzik, hogy mások számára számítottak, de nem tettek meg mindent a jó cselekedetek elvégzéséhez. A bűntudat az emberekben azt is jelentheti, hogy úgy érzik, hogy másokat megbántottak, és ezért bűntudatuk van. A bűntudat az emberekben azt is jelentheti, hogy úgy érzik, hogy elmulasztották a kötelességüket, vagy hibáztak valamiben. A bűntudat az emberekben azt is jelentheti, hogy úgy érzik, hogy elmulasztották a lehetőségeket, amelyeket kihasználhattak volna.

Etimológia

A „bűntudat” szó latin eredetű, és az „e culpa” szavakból ered. Az „e culpa” latinul annyit tesz, hogy „saját hibámból”, és ez a kifejezés azt jelenti, hogy valaki önmagát vádolja bűneivel. A bűntudat kifejezés a 12. században kezdett el elterjedni, amikor a katolikus egyház úgy döntött, hogy felhasználja azt, hogy elősegítse a bűnbánatot. Az egyház úgy vélte, hogy ha a hívek bűntudatot éreznek bűneik miatt, akkor könnyebben bűnbánatra késztetik őket. A bűntudat kifejezés továbbra is népszerű az egyházban, de ma már sok más kontextusban is használják. Ma a bűntudat kifejezés arra utal, hogy valaki önmagát vádolja bűneivel, bármilyen bűnek is legyenek azok.

Jelentés különböző szótárakban

Bűntudat szó jelentése a különböző szótárakban különböző lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a bűntudat „a valami rosszat tettünk által okozott érzés, ami a saját bűnösségünket jelzi”. A Cambridge English Dictionary szerint a bűntudat „az a tudat, hogy valami rosszat tettünk, és ez bűnösségünket jelzi”. Az Oxford English Dictionary szerint a bűntudat „egy olyan érzés, amit az okoz, hogy tudjuk, hogy valamit rosszul cselekedtünk, és hogy ez bűnösségünket jelzi”. Mindezek alapján látható, hogy a bűntudat jelentése alapvetően ugyanaz, de különböző szótárak más-más szavakat használnak a definíciójához.

Asszociációk

 • vétkezés.
 • bűnösség.
 • szégyen.
 • bűnbánat.
 • lelkiismeret.
 • bűntudat-terheltség.
 • megbánás.
 • bűnhődés.
 • bűnös érzés.
 • bűnös lelkiismeret.

Szinonimák

 1. Lelkiismeret-furdalás.
 2. Bűnösség.
 3. Remorse.
 4. Szégyen.
 5. Bűnbánat.
 6. Bűnhődés.
 7. Bűnösség-érzet.
 8. Vétkezés.
 9. Megbánás.
 10. Fájdalom.

Példamondatok

 1. Anna bűntudatot érzett, mikor tudomására jutott, hogy anyja szomorú volt az általa elkövetett hibája miatt.
 2. Józsi bűntudata miatt nem tudott aludni, mióta megcsalta szerelmét.
 3. A bűntudat miatt John nem merte bevallani a többieknek, amit elkövetett.
 4. A gyermek bűntudata miatt már nem merte megmutatni az arcát az anyjának.
 5. Az ügyfél bűntudata miatt nem tudta elviselni, hogy a bírónak elmondja igazságát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: