Burgundi szó jelentése

A burgundi szó történelmi és kulturális jelentőséggel bír. A burgundi szó a francia régió, Burgundia nevének eredeti latin megfelelője. A régió Burgundia a világ sok különböző területén ismert, különösen a borászatban. A burgundi szó a borok, ételek és életmód számos más aspektusára is alkalmazható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a burgundi szó pontosan mit jelent, miként kapcsolódik a borokhoz, és hogyan használják más kultúrákban.

Lexikológia

A burgundi szó eredete egy középkori francia királysághoz kapcsolódik, amelyet a Burgundiai Hercegségnek hívtak. A Hercegség területének nagy része ma Dijon, Franciaországban található. A burgundi szó eredetileg a burgundi borokra utalt, amelyeket a Hercegségben termesztettek. A burgundi borok különböző szőlőfajtákból készülnek, és híresek a komplex ízekről, amelyeket a szőlők és a borászat technikái együttesen hoznak létre. Ma a burgundi szó egyfajta borra utal, amelynek komplex íze van, és amelyet a középkori Burgundiai Hercegségben szüretelték.

Etimológia

A burgundi szó eredetének egyik legvalószínűbb magyarázata, hogy a szó a „burgund” szóból származik, ami a középkori német nyelvben „erődítményt” jelentett. A burgundok kultúrája a középkori Franciaországban virágzott, és ez a szó gyakran használatos volt a középkori Franciaországban a burgundok körülményeinek leírására. A szó „burgundi” használata már a 14. században ismert volt Franciaországban, amikor a burgundi hercegség megalakult. A szó eredete a burgundi nyelvből származik, és a középkori latin nyelvből származik, ami a burgundi nyelv alapja volt.

Jelentés különböző szótárakban

Burgundi szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint burgundi az, ami „egy régió Franciaországban, amely különleges, kiváló borokat termel”. A Cambridge szótár szerint burgundi „egy régió Franciaországban, amely különleges borokat és egyéb élelmiszereket termel”. A Wiktionary szerint burgundi „egy régió Franciaországban, amely híres a borairól és egyéb élelmiszereiről”. Mindegyik szótár egyetért abban, hogy Burgundia különleges, minőségi élelmiszereket termel.

Asszociációk

 • Franciaország.
 • bor.
 • vörös.
 • Pinot Noir.
 • Côte d’Or.
 • vörösbor.
 • Chablis.
 • királyi.
 • krém.
 • mártás.

Szinonimák

 1. wine-colored.
 2. maroon.
 3. claret.
 4. Bordeaux.
 5. magenta.
 6. oxblood.
 7. aubergine.
 8. mulberry.
 9. eggplant.
 10. damson.

Példamondatok

 1. A burgundi bor az egyik legfinomabb bor a világon.
 2. A burgundi színű ruhák nagyon elegánsak és nagyon népszerűek.
 3. A burgundi árnyalatú szőnyeg nagyon szép és egyedi.
 4. Az étkező konyhájában egy burgundi színű bútor volt.
 5. Az ajtók és ablakok burgundi színűek voltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: