Busz szó jelentése

A busz a közlekedés egyik legközkedveltebb módja, amelyet sokan használnak a mindennapi életben. A busz szó eredetileg a latin omnibus szóból származik, ami annyit jelent, hogy „mindenki számára”. A szó jelentése tehát az, hogy egy jármű, amely sok embert szállít egyidejűleg. A buszok biztonságos, kényelmes és költséghatékony módja a közlekedésnek. Ebben a cikkben bemutatjuk a busz szó jelentését és felvázoljuk, hogy hogyan használják a buszokat a mindennapi életben.

Lexikológia

A busz az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt közlekedési mód. A buszok számos különböző méretben és típusban léteznek, így biztosítva, hogy minden utas igényeit kielégítsék. A buszok a legtöbb országban közlekednek, és a legtöbb városban számos autóbusz-járatot biztosítanak. A buszok közlekedési módja kényelmes, biztonságos és költséghatékony. A buszok közlekedési módja különösen hasznos azok számára, akiknek nincs saját autója, vagy akik nem akarnak autóval közlekedni. A buszok közlekedési módja különösen népszerű a városokban, ahol a parkolás nehézkes és költséges. A buszok jelentős átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, amelyek lehetővé tették az utasok számára, hogy kényelmesebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb utazási módot élvezhessenek.

Etimológia

A „busz” szó eredete nagyon régre nyúlik vissza. A szó eredetileg egy latin szóból, omnibusz-ból származik, amelyet az 1700-as években használtak. A szó jelentése „mindenki” vagy „mindenki számára”. Az omnibusz egy közös közlekedési mód volt, amelyet az emberek használhattak, hogy megosszák az árát, hogy eljussanak egy helyről a másikra. Az omnibuszok eredetileg közúti járművek voltak, amelyeket lóval hajtottak, de az 1840-es években ezeket átalakították, hogy gőzmozdonyokkal hajthassák őket. Az átalakítások után az omnibuszokat „buszoknak” nevezték, ami azóta is megmaradt.

Jelentés különböző szótárakban

A busz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a busz egy nagyobb közlekedési eszköz, amelyet személyek szállítására használnak, és általában több sor ülőhely van benne. A Merriam-Webster szerint a busz egy nagyobb autóbusz, amelyet általában személyszállításra használnak. A Cambridge English Dictionary szerint a busz egy közlekedési eszköz, amelyet általában több ember szállítására használnak.

Asszociációk

 • autó.
 • közlekedés.
 • utazás.
 • menetrend.
 • jegy.
 • várakozás.
 • késés.

Szinonimák

 1. Autóbusz.
 2. Jármű.
 3. Közlekedési eszköz.
 4. Járatszám.
 5. Tömegközlekedés.

Példamondatok

 1. A buszt azonnal megállították, mielőtt elhagytuk a várost.
 2. Az utasok könnyen felszálltak a buszra.
 3. A busz sofőrje biztonságosan vezette a járművet.
 4. A busz átfutott egy szűk alagúton.
 5. A busz megállt a következő megállóban.
 6. A busz végül eljutott célállomására.
 7. A busz megállt, hogy új utasokat szállítson.
 8. A busz megérkezett a reptérre időben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: