Butaság szó jelentése

A „butaság” szó sokféle módon értelmezhető, és a különböző kultúrákban eltérő jelentéseket hordozhat. A cikkben megvizsgáljuk, hogy a „butaság” szó milyen jelentést hordoz a különböző kultúrákban, és hogyan lehet ezt a fogalmat definiálni.

Lexikológia

Butaság szó lexikológiája:

Butaság szó sokféle módon értelmezhető, de általában azt jelenti, hogy valaki nem rendelkezik megfelelő tudással vagy képességekkel, amelyekre szüksége lenne ahhoz, hogy bizonyos feladatokat vagy döntéseket meghozhasson. A butaság szó gyakran használatos azzal a céllal, hogy leírja a személyes kvalitások hiányát, amelyek szükségesek a sikeres teljesítményhez. A butaság szó azt is jelentheti, hogy valaki képtelen megérteni egy adott helyzetet vagy kontextust, ami azt eredményezi, hogy az illető képtelen olyan döntéseket hozni, amelyek megfelelőek a helyzet számára.

Etimológia

A szó „butaság” eredete a 13. századi angol nyelvből származik, és a „but” szóból származik. A „but” szó a „buta” jelentéssel rendelkezett, amelyet a „bátortalan”, „bátortalan”, „gyengeség” vagy „nyomorúság” jelentésével lehet összekapcsolni. A „but” szó azonban számos más szóval is összekapcsolható, amelyek a „buta” szótól eltérő jelentéssel bírnak. Például a „buta” szó a „nagy”, „teljes”, „igaz”, „erős”, „boldog” vagy „okos” jelentéssel is rendelkezhet. A „butaság” szóval kapcsolatban azonban a „buta” szó a „bátortalan”, „gyengeség” vagy „nyomorúság” jelentéssel rendelkezik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „butaság” sokféle jelentéssel rendelkezik a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a butaság „az értelmi képességek hiánya; egyfajta tudatlanság; az értelem hiánya; a közönséges képességek hiánya; a közönséges eszme hiánya; a szokások hiánya; a szokások hiánya; a műveltség hiánya; vagy a közönséges erkölcsök hiánya”. A Merriam-Webster szerint a butaság „egyfajta tudatlanság; a közönséges képességek hiánya; a közönséges eszme hiánya; a szokások hiánya; a műveltség hiánya; vagy a közönséges erkölcsök hiánya”. A Cambridge Online Dictionary szerint a butaság „az értelmi képességek hiánya; a közönséges képességek hiánya; a közönséges eszme hiánya; a szokások hiánya; a műveltség hiánya; vagy a közönséges erkölcsök hiánya; egyfajta tudatlanság”.

Asszociációk

Az emberek számára a „butaság” szó sokféle asszociációt vált ki. A legtöbb ember számára ez egy negatív szó, amely a hibázásra, a bölcsesség hiányára és a kudarcra utal. Olyan tulajdonságokat is jelenthet, mint a tudatlanság, a figyelmetlenség, a tudatlan döntések meghozatala és a káros cselekedetek végrehajtása. Bár a butaság szóval szembeni előítéletek nagyon erősek, sok esetben a butaság nem bizonyított, hanem csak feltételezett. Az előítéletek gyakran elfedik az igazi okokat, amelyek a hibázások, a kudarcok és a hibás döntések mögött állnak.

Szinonimák

 1. Csalás.
 2. Becsapás.
 3. Csapda.
 4. Átverés.
 5. Megvezetés.
 6. Hazugság.
 7. Megkárosítás.
 8. Kifosztás.
 9. Hátulütés.
 10. Átok.

Antonímák

A butaság szónak számos antonimája van, amelyek közül néhányat kiemelünk. Az intelligencia az első, amelyet megemlíthetünk, amely a butaság ellentéte. Az intelligencia az értelmi képességek, a képesség, hogy megértsük és értelmezzük a körülöttünk lévő világot, a kreativitás, a képesség, hogy ötleteket generáljunk, és a problémamegoldó képességek összessége. Más szavakkal, az intelligencia az értelmi képességek összessége, amelyek lehetővé teszik, hogy megoldjuk a problémákat és cselekedjünk a helyes döntéseket. Más antonimái a butaságnak a bölcsesség, a józan ész, a tudás, a tudatosság, a szabadság és a világosság. Mindezek olyan tulajdonságok, amelyek a butaságnak az ellentétei, és amelyek segítenek nekünk abban, hogy helyes döntéseket hozzunk és jobb életet éljünk.

Példamondatok

 1. A hegyi túra során a butaságunk miatt sokkal több időt töltöttünk a hegyekben, mint ahogy terveztük.
 2. Az ő butaságának köszönhetően elbukta az állásinterjút.
 3. A butaság soha nem vezet jó végkifejlethez.
 4. A butaság olyan, mint egy szél, amely mindent elsöpör, amit építettél.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: