Ablakbélés szó jelentése

Az ablakbélés a lakásokban és irodákban használt beltéri bútorok egyik csoportját jelöli. A jól megválasztott beltéri bútorok az otthonunk vagy irodánk hangulatát, komfortérzetét és megjelenését is befolyásolhatják. Az ablakbélés különböző módokon képes megváltoztatni a helyiség megjelenését, míg más bútorokkal kombinálva egyedülálló stílust biztosít. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az ablakbélés szó jelentését, és megismerkedünk azzal, hogyan használhatjuk ki a bútorok előnyeit.

Lexikológia

Ablakbélés (vagy ablakbélés) annak a technikának a megnevezése, amelyet ahhoz használnak, hogy egy ablakot tömörítsenek, hogy megakadályozzák a külső levegő behatolását és a meleg levegő elszökését. A legegyszerűbb ablakbélések általában egy rétegben lévő anyagokból állnak, amelyeket a külső felületre ragasztanak, hogy megvédjék a szellőzőnyílásokat. A legtöbb ablakbélést különféle anyagokból készítik, amelyek között szerepelnek a műanyagok, a vászon, a bőr, a műszálas anyagok és a szövet. Ezek az anyagok segítenek megvédeni a helyiséget a külső hőmérséklet ingadozásától, és segítenek a meleg levegő elszökésének megakadályozásában. Ezenkívül a szellőzőnyílások megfelelő elzárásával az ablakbélések segítenek csökkenteni a jövőbeni energiafelhasználást is.

Etimológia

Az ablakbélés szó eredete a 16. században vezethető vissza. A szó először egy 1588-as dokumentumban bukkant fel, amely a korabeli brit építészeti szabványokhoz kapcsolódott. A dokumentum szerint az ablakbélés egy olyan szerkezet volt, amelyet a falakba építettek, hogy megvédjék a külső falakat a hőmérséklet ingadozásától. Az ablakbélés a falakon belüli szellőzőnyílások közötti távolságot is kiegyenlítette, hogy megakadályozza a falak túlzott elasztikus deformációját. Az ablakbélés eredeti funkciója az volt, hogy megvédje a falakat a hőmérséklet ingadozásától, így biztosítva a falak hosszú távú stabilitását. Az ablakbélés azóta is fontos szerkezeti elemként szerepel a modern építészetben.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ablakbélés” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az ablakbélés a házak, épületek, járművek stb. ablakainak szokásos belső burkolata. A Merriam-Webster szótár szerint az ablakbélés olyan anyag, amelyet a belső oldalon használnak az ablakokhoz, hogy melegen tartson és megvédje a benti tárgyakat a külső hőmérsékleti körülményektől. A Cambridge Dictionary szerint az ablakbélés egy anyag, amelyet a belső oldalon használnak az ablakokhoz, hogy melegen tartson és megvédje a benti tárgyakat a külső hőmérsékleti körülményektől. A Wikipédia szerint az ablakbélés olyan anyag, amelyet a belső oldalon használnak az ablakokhoz, hogy melegen tartson és megvédje a benti tárgyakat a külső hőmérsékleti körülményektől, és hogy elnyelje a zajokat.

Asszociációk

 • szűrő.
 • redőny.
 • sötétítő.
 • reluxa.
 • függöny.
 • szalagfüggöny.
 • árnyékoló.
 • motoros árnyékoló.

Szinonimák

 1. ablaküveg.
 2. szúnyogháló.
 3. redőny.
 4. függöny.
 5. reluxa.
 6. szalagfüggöny.
 7. árnyékoló.
 8. sötétítő.
 9. szűrő.
 10. nyílászáró.

Példamondatok

 1. Az ablakbélés megvédi a családot a zajoktól és a napfénytől.
 2. Az ablakbélés segít megtartani a ház belső hőmérsékletét.
 3. Az ablakbélés javítja a lakás hangulatát és megjelenését.
 4. Az ablakbélés segít megtartani a lakás biztonságát.
 5. Az ablakbélés sokféle színben és anyagban kapható.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: