Ablakrács szó jelentése

Ablakrácsok az építészetben sokféle funkciót töltenek be. A legtöbb esetben a funkciójuk védelmet biztosítani a belső terekhez, hogy megakadályozzák az idegenek behatolását. Az ablakrácsok jelentését és történelmét tekintve, sokféle kultúrában találkozhatunk velük, és sokféle formában is megjelenhetnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az ablakrácsok jelentését, történelmét és funkcióit, hogy megértsük, miért olyan fontosak az építészetben.

Lexikológia

Ablakrács lexikológiai meghatározása szerint egy ablakrács egy olyan rendszer, amely a nyílásokat körülveszi, hogy megakadályozza a behatolást. Ablakrácsok lehetnek vasbetonból, fémből, fából, műanyagból vagy bármilyen más anyagból készült. Ablakrácsok széles körben használatosak a biztonság, a szépség és a szellőzés biztosításához. A különböző ablakrácsok között számos stílus létezik, amelyek különböző funkciókat tölthetnek be. Az egyik leggyakoribb ablakrács a kúp alakú, amely széles körben használatos a rezidenciális épületekben. Ezek a rácsok általában két típusú, átlátszó vagy átlátszatlan anyagból készülnek. Az átlátszó ablakrácsok általában üvegből készülnek, amelyek könnyen láthatók a külső oldalról, míg az átlátszatlan ablakrácsok általában műanyagból készülnek, amelyek eltakarják a belső teret.

Etimológia

A szó „ablakrács” eredete a régi latin „gratia” szóból származik, amely az „üveg” jelentéssel bír. A szó használata a középkorban történt, amikor az építészek és a mesterek elkezdték használni a nagy ablakok számára a rácsokat. Ezek a rácsok egyfajta védelmet biztosítottak a betörők számára, hogy megakadályozzák őket a bejutásban. Az ablakrácsok nemcsak védelmet biztosítottak, hanem az épületek tervezését is szélesebb körben lehetővé tették. Az ablakrácsok segítettek meghatározni az ablakok méretét, formáját és színét, és lehetővé tettek a tervezők számára, hogy sokféle stílusú és méretű ablakokat hozzanak létre.

Jelentés különböző szótárakban

Ablakrács szó jelentése a különböző szótárakban nagyon eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary például a következőket mondja: „ablakrács: (pl. egy ablakon) egy rács vagy kis szögekkel megerősített erős keret, amely tartja a függönyt vagy más ablaktáblát.” A Merriam-Webster szótár szerint: „ablakrács: egy ablakon található rács, amely tartja a függönyt vagy más ablaktáblát.” A Cambridge Dictionary szótár szerint: „ablakrács: egy rács, amely egy ablakon található, hogy a függönyt vagy más ablaktáblát tartson.” Mindegyik szótár megerősíti, hogy az ablakrács egy rács, amely egy ablakon található, hogy a függönyt vagy más ablaktáblát tartson.

Asszociációk

Ablakrácsok segítenek megvédeni a házat, miközben a szellőzést is biztosítják. Ezek a funkcionális ablakok számos asszociációt váltanak ki. A legtöbb embernek a biztonság jut eszébe, amikor ablakrácsokról beszélünk. Az ablakrácsok jelzik, hogy a ház tulajdonosai rendelkeznek bizonyos fokú biztonsággal. Egy másik asszociáció, amelyet sokan megosztanak, az a bizalom. A bizalom azt jelenti, hogy a ház tulajdonosai bíznak a biztonsági intézkedésekben, amelyeket az ablakrácsok biztosítanak.

Szinonimák

 1. Ablakkeret.
 2. Ablakkorona.
 3. Ablakkosár.
 4. Ablakkeret-rács.
 5. Ablakváró.
 6. Ablakkeret-hálózat.
 7. Ablakdíszítő.
 8. Ablakpárkány.
 9. Ablakkeret-szerkezet.
 10. Ablakkorlát.

Antonímák

Ablakrács antonimái közé tartozhatnak az ablakokhoz használt más eszközök, például üvegfelületek, függönyök, függönyök és vászonok. Ezek olyan eszközök, amelyeket az ablakokhoz való hozzáférés megakadályozására használnak, hogy biztonságosabbá tegyék a belső tereket. Az üvegfelületek lehetnek sima, átlátszó vagy árnyékoltak, míg a függönyök és a vászonok színesek, mint a sötét színek, a világos színek és a színes minták. Ezek a termékek azonban nem csak az ablakokhoz kapcsolódnak, hanem számos más helyzetben is használhatók, például a kültéri bútorokhoz, a közösségi terekhez és a lakásokhoz.

Példamondatok

 1. A szép ablakrácsok kiemelik a ház látványát.
 2. Az ablakrácsok színe illeszkedik a ház többi részéhez.
 3. Az ablakrácsokat gyakran használják a házak biztonságának növelésére.
 4. Az ablakrácsok megvédik a házat a széltől és a zajoktól.
 5. Az ablakrácsok szögletes formájúak, hogy a ház homlokzatát díszítsék.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: