Ábrándkép szó jelentése

Az ábrándkép szó sokféle jelentéssel bír, és ezek a jelentések a kultúrától és az egyén életének különböző szakaszaitól függően változhatnak. Az ábrándkép szó jelentése közel áll a fantáziához, de mégsem ugyanaz. Az ábrándkép egy álom, amelyet az emberek szeretnének valóra váltani, egy cél, amelyet el szeretnének érni, vagy egy kép, amelyet szeretnének megvalósítani. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk az ábrándkép szó jelentését, hogy jobban megértsük, hogyan használják az emberek ezt a szót.

Lexikológia

Az ábrándkép egy szó, amely leírja a valóságos képzeletet. Általában egy olyan képet jelent, amelyet az emberek fantáziáltak, amikor álmodoznak. Az ábrándkép egyfajta szimbolikus kifejezés, amelynek jelentése meghaladja a szavak jelentését. Az ábrándképnek sokszor személyes jelentése van, és ez egy olyan kifejezés, amelyet mindenki saját maga értelmezhet. Az ábrándkép lehet egy tárgy, hely, személy vagy érzés, amelyet egy személy képzel el. Az ábrándkép lehet egy álom, egy vágy, egy remény vagy egy elképzelés, amelyet az egyén képzel el. Az ábrándkép szimbolikusan jelképezi a személy egyéni képzeletét, amelyet a személy alkalmazhat a mindennapi életében.

Etimológia

Az ábrándkép szó eredetét sokan vitatják. Egyesek szerint az ábrándkép szó eredete a 15. században a német nyelvű brantkopf szóból származik, amelyet a német költő, Schiller használt. A szó azt jelentette, hogy „álomfej” vagy „álomkép”. A brantkopf szó a 17. században az angol nyelvű „dream-cap” szóvá változott, amelynek jelentése „álomkalap”. A 19. században a szó tovább változott, és az ábrándkép szóvá vált. A szó azóta is használatos a különböző nyelveken, és azt jelenti, hogy „álomkép” vagy „álomfej”.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak szerint az ábrándkép jelentése az, hogy egy képzeletbeli kép, amelyet az ember elképzel, de amely nem létezik a valóságban. Az ábrándkép egyfajta szimbolikus képzet, amelyet az emberek arra használnak, hogy megfogalmazzák azokat a kívánságokat, amelyeket a valóságban nem tudnak megvalósítani. Az ábrándképnek gyakran pozitív jelentése van, és segít az embereknek abban, hogy elképzeljék a jövőjüket, ami pozitív irányba mutat.

Asszociációk

 • látomás.
 • képzelet.
 • illúzió.
 • fantázia.
 • álom.
 • kreativitás.
 • szimbólum.
 • metafora.

Szinonimák

 1. Képzeleti kép.
 2. Fantázia.
 3. Illúzió.
 4. Látomás.
 5. Álomkép.
 6. Archetípus.
 7. Allegória.
 8. Mítosz.
 9. Szimbólum.
 10. Metafora.

Példamondatok

 1. A könyvben szereplő ábrándkép nagyon szép volt.
 2. Az ábrándkép számomra meghatározó élmény volt.
 3. Az ábrándkép egy igazán szép képet alkotott.
 4. Az ábrándkép miatt vágytam, hogy eljussak oda.
 5. Az ábrándképet látva elbűvölten néztem.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: