Adjutáns szó jelentése

Az adjutáns egy katonai rang, amely egyes országokban és hadseregekben létezik. Az adjutánsok számos tekintetben különböző feladatokat látnak el, de legfőbb feladatuk a főtisztek, parancsnokok és egyéb vezetők közvetlen támogatása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az adjutáns szó jelentését és a hozzá kapcsolódó szokásokat.

Lexikológia

Az adjutáns egy szó, amelyet gyakran hallani a katonai körökben. Az adjutáns szó jelentése egyfajta segítő szerepet jelöl, aki a vezetőkkel és a többi katonával együttműködik. Az adjutánsok általában a vezetők személyes asszisztensei, és segítenek a katonai feladatok elvégzésében. Az adjutánsok olyan feladatokat látnak el, mint például a katonák szállítása, a katonai parancsok közvetítése, a szállítás tervezése és a katonai berendezések felügyelete. Az adjutánsok általában magas rangú katonák, akik képesek a vezetőkkel és a többi katonával hatékonyan együttműködni.

Etimológia

Az adjutáns szó eredete a latin „adiutare” szóból származik, ami magában foglalja a „segítségnyújtás” jelentését. Az első ismert használat az 1500-as években volt, amikor a katolikus egyházban az „adiutáns” szót használták arra, hogy leírják az egyházi személyzet tagjait, akik segítséget nyújtottak a papoknak a mise előkészítésében és lebonyolításában. Az 1600-as években az „adiutáns” szót használták a katonai személyzet tagjaira, akik a tábornokoknak segítettek a hadsereg vezetésében. Manapság az „adjutáns” szót használják a katonai személyzet tagjaira, akik a hivatásos katonák számára szolgáltatnak segítséget a különböző feladatok elvégzésében.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az adjutáns szó „egy katonai alakulatban szolgáló hivatalnok, aki a tábornok vagy más vezető parancsainak továbbításáért, szervezéséért, valamint a hivatalos ügyek intézéséért felelős”. A Merriam-Webster szótár szerint az adjutáns olyan katonai alakulatban szolgáló hivatalnok, aki a parancsnokok utasításainak végrehajtásáért, valamint az alakulat adminisztratív feladataiért felelős. A Cambridge English Dictionary szerint az adjutáns egy katonai alakulatban szolgáló hivatalnok, aki a parancsnokok utasításainak végrehajtásáért, valamint az alakulat adminisztratív feladataiért felelős.

Asszociációk

 • katonai vezető.
 • szolgálat.
 • parancsok.
 • rendfenntartás.
 • diszciplína.
 • közvetítés.
 • közvetítő.

Szinonimák

1. adjutáns: aide, assistant, adjutant-general, adjutant-at-arms, adjutant-in-chief, adjutant-major, adjutant-sergeant, aide-de-camp, orderly, steward.

Antonímák

Az adjutáns szónak számos antonimája van, amelyek közül néhány közös. Az egyik antonim a vezető. A vezetők segítik a szervezeteket abban, hogy elérjék céljaikat, és képviseljék érdekeiket. Másik antonim a mentor. A mentorok segítik a tanulókat a tanulásban és a szakmai fejlődésben. A harmadik antonim a tanácsadó. A tanácsadók segítenek a döntéshozatalban, és segítséget nyújtanak az embereknek a problémáik megoldásában. Végül, az utolsó antonim a szakértő. A szakértők segítenek az embereknek a szakmai kérdések megoldásában.

Példamondatok

 1. Az adjutáns a katonatisztnek szolgált felhasználható információkkal.
 2. A királyi udvarban az adjutáns segítette a királyi család mindennapi ügyeinek intézésében.
 3. Az adjutánsok támogatást nyújtottak a hadvezérnek a hadműveletek tervezésében.
 4. Az adjutánsok kulcsszerepet játszottak a katonai parancsok végrehajtásában.
 5. Az adjutánsok közvetítőként szolgáltak a katonatisztek és a közönség között.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: