Adónem szó jelentése

Az adónem fogalma a közgazdaságtanban alapvető fontosságú. Az adónem olyan adó, amelyet egy állam fizetőeszközként használ, hogy befolyásolja a gazdaságot. Az adónemek különböző formában jelennek meg, és lehetnek általános adók, mint a személyi jövedelemadó, vagy speciális adók, mint az üzemanyag-adó. Az adónemek jelentése és a hatásuk a gazdaságra eltérő lehet, ezért fontos, hogy megértsük, hogyan működnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az adónem jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan befolyásolják a gazdaságot.

Lexikológia

Adónem az egyik legfontosabb fogalom a pénzügyekben. Az adónem olyan pénznem, amelyet az adózók és az adóhatóságok használnak adózásra. Az adónemek lehetnek országos pénznemek, mint az amerikai dollár, vagy külföldi pénznemek, mint az euró. Az adónemeket a helyi adóhatóságok határozzák meg, és lehetnek különbözőek országonként. Az adónemek segítségével az adóhatóságok megállapítják az adózók adófizetési kötelezettségeit és a vállalatok adózási kötelezettségeit. Az adóhatóságok az adónemeket a helyi pénznemekhez viszonyítva állapítják meg, hogy az adózók mekkora adót kell fizetniük. Az adónemeket a pénzügyi piacokon is használják, hogy meghatározzák a pénzügyi eszközök árát. Az adónemek segítenek meghatározni az árakat és a pénzügyi tranzakciók árfolyamát.

Etimológia

Az adónem szó eredete régóta vita tárgya a szakértők körében. Az egyik elmélet szerint a szó a latin „taxare” szóból ered, amelynek jelentése „szabályozni, számon kérni”. A másik elmélet szerint az adónem szó a görög „nomos” szóból származik, amelynek jelentése „törvény”. A közös bennük, hogy mindkét szó arra utal, hogy az adónemek olyan szabályokat jelentenek, amelyeket a kormányok alkalmaznak az adók elszámolására.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „adónem” számos szótárban megtalálható, és meghatározása mindenhol hasonló. Az Oxford English Dictionary szerint az adónem egy olyan adó, amelyet egy adózó által fizetni kell, és amelyet egy adóhatóság általában évente vagy negyedévente felszámít. A Merriam-Webster szerint az adónem egy „általános jellegű adó, amelyet a hatóságok általában a jövedelem, a vagyon, a kereskedelmi tevékenység, stb. után követelnek”. A Cambridge English Dictionary szerint az adónem egy „szabályozott összegű adó, amelyet egy adóhatóság követel a jövedelem, a vagyon és egyéb tevékenységek után”. Mindegyik definíció hasonló, de egy kicsit különböző módon fogalmazza meg az adónem jelentését.

Asszociációk

 • imádság,.
 • szolgálat,.
 • tisztelet,.
 • hódolat,.
 • alázat,.
 • engedelmesség,.
 • szeretet,.
 • megbecsülés.

Szinonimák

 1. Uralkodó.
 2. Fejedelem.
 3. Monarcha.
 4. Király.
 5. Herceg.
 6. Főnök.
 7. Nagymester.
 8. Vezető.
 9. Elöljáró.
 10. Helytartó.

Példamondatok

 1. A férfi adónem növelte a jövedelmét.
 2. Az adónem mértéke a jövedelmi szinttől függ.
 3. Az adónem csökkentésével kedvezőbb feltételeket biztosítottak a vállalkozóknak.
 4. Az adónem csökkentése növelte a bevételeket.
 5. Az adónem befolyásolja a jövedelmi egyenlegét.
 6. Az adónem megváltoztatása hatással van a költségvetésre.
 7. Az adónem csökkentése növeli a gazdasági növekedést.
 8. Az adónem változtatása kedvezőbb feltételeket biztosít az adózóknak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: