Affektus szó jelentése

Az affektus egy olyan pszichológiai fogalom, amelyet a különböző érzelmek és érzelmi reakciók leírására használnak. Az affektus egy olyan érzelmi állapotot jelöl, amelyet a szervezet a külső és belső ingerekre adott válaszaként hoz létre. A kifejezés sokféle módon értelmezhető, és sokféle módon használható a mentális egészségben és a pszichológiai problémák kezelésében. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a fogalom jelentését és megértjük, hogy milyen szerepet játszik a mentális egészségben.

Lexikológia

Az affektus szó általánosan az emberi érzelmeket jelenti. Az affektusok akkor jelentkeznek, amikor az emberek különböző helyzeteket vagy érzéseket tapasztalnak. Az affektusok különböző szintűek lehetnek, és különböző hatásokat gyakorolhatnak az emberi viselkedésre. Az affektusok lehetnek pozitívak vagy negatívak, és lehetnek tartósak vagy átmenetiek. Az affektusok lehetnek különböző típusúak, beleértve a haragot, a dühöt, a szomorúságot, az örömöt, a félelmet, a büszkeséget és még sok mást. Az affektusok nemcsak az általános érzelmi állapotokat jelentik, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy egy személy miképpen reagáljon bizonyos helyzetekre. Az affektusok segítik az embereket abban, hogy megértsék és feldolgozzák a különböző környezeti és belső tényezőket, valamint hogy leküzdjék a kihívásokat.

Etimológia

A „affektus” szó eredete visszavezethető a latin afficere szóhoz, ami azt jelenti, hogy „meghatni”. A szó előfordulása először a 16. században fordul elő, és azóta is használják a lelkiállapotok, érzelmek és reakciók leírására. Az affektus szóval gyakran összekapcsolják az érzelmeket, mint például a szomorúságot, a dühöt vagy a boldogságot. Az affektus szóval gyakran összefüggésbe hozzák a pszichológiai, szociális és kulturális jelenségeket is, amelyeket általában az emberek érzelmi reakcióinak összességének neveznek. A szó használata az évek során jelentősen megváltozott. Míg a 17. században csak a lelkiállapotok leírására használták, ma már a különböző kulturális jelenségek és reakciók leírására is alkalmazzák.

Jelentés különböző szótárakban

A Webster szótár szerint az affektus szó jelentése „az érzelmeket vagy az érzelmi állapotot kifejező érzelmi reakció vagy válasz”. A Cambridge szótár szerint az affektus szó jelentése „az érzelmek vagy a kifejeződésük”. A Merriam-Webster szótár szerint az affektus szó jelentése „az érzelmeket vagy az érzelmi állapotot kifejező érzelmi reakció vagy válasz”. Végül a Cambridge Advanced Learner’s szótár szerint az affektus szó jelentése „az érzelmeket és érzelmi reakciókat kifejező szavak vagy cselekedetek”.

Asszociációk

 • érzelem.
 • indulat.
 • érzelmi reakció.
 • erős érzelmek.
 • szívesség.
 • szeretet.
 • harag.
 • düh.
 • gyűlölet.
 • szomorúság.
 • boldogság.
 • félelem.

Szinonimák

 1. Érzelem.
 2. Érzelmi reakció.
 3. Reakció.
 4. Érzés.
 5. Kifejezés.
 6. Érzelmi kitörések.
 7. Érzelmi töltés.
 8. Hangulat.
 9. Érzelmi állapot.
 10. Érzelmi válasz.

Példamondatok

 1. Az affektus szavaival kifejezte az érzéseit.
 2. Az affektusomat nem tudom jobban megfogalmazni.
 3. A színész nagyszerűen átélte az affektust a színpadon.
 4. Az affektusok nagy szerepet játszanak az érzelmi intelligencia fejlesztésében.
 5. Az affektusok mély benyomást tettek a közönségre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: