Ágaskodik szó jelentése

Az ágaskodik szó egy szójáték, amely a kifejezés jelentését és használatát foglalja magában. A szójáték a „ágaskodás” szóból származik, amely egy olyan állapotot jelöl, amelyben valaki vagy valami feszült, kétségbeesett, vagy szorongó. Ágaskodás gyakran jelzi a stresszt, félelmet, aggodalmat vagy feszültséget. A cikk részletesen megvizsgálja a szó jelentését és használatát, és bemutatja, hogyan használható a kifejezés a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Szó ágaskodik egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valami felfelé törekszik a magasba. Az ágaskodó szó egyfajta fizikai leírása annak, hogy valami lényegesen feljebb emelkedik, mint amit először látott. Ez a kifejezés gyakran használatos a természeti erők, mint például a gravitáció, a vízszintes és a vertikális erők, és azok együttes erejének leírására. A szó ágaskodik lehetővé teszi a leíró számára, hogy pontosabban megfogalmazza a tárgy mozgását, mivel a kifejezés több információt ad az objektum helyzetéről és irányáról. Például, ha egy rakéta elindul, akkor a szó ágaskodik használata segíthet leírni azt, hogy a rakéta felfelé halad, és magasabbra emelkedik a föld felszínén.

Etimológia

Az ágaskodás szó eredete egy ősi germán szó, melyet a 8. században használtak. A „agaskod” szó azt jelenti, hogy „ágakkal körülölelni, meghatározni”. A szó első alkalmazását az ónémet nyelvben találjuk, ahol a „agaskod” szó valószínűleg a „gaskod” szóból származik. A „gaskod” szó a „gask” szóból ered, melynek jelentése „körbefog”. A szó gyakran használták a középkori Európában a határok meghatározására és a várak körbefogására. A szó elterjedt használata a 15. században kezdődött, amikor a szót elkezdték használni a különböző harci események leírására, mint például a sereg ágaskodása.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ágaskodik” egy olyan szó, amely sokféle jelentést tud hordozni, és ez a jelentés nagymértékben függ a kontextustól. Az Oxford English Dictionary szerint az „ágaskodik” jelentése „felállítani, megemelni, megerősíteni vagy megerősíteni valamit”. Az American Heritage Dictionary szerint az „ágaskodik” jelentése „hátrahajlani, meghajlani, megdönteni, hátrahúzni, elfordítani vagy összefonni”. Az Urban Dictionary szerint az „ágaskodik” jelentése „kiállni, küzdeni, harcolni, helytállni vagy meghajlni a nyomás alatt”. Azt is megjegyezzük, hogy az „ágaskodik” szó számos nyelvben megjelenik, beleértve az angolt, a franciát, a németet, a spanyolt, az olaszt és a portugált.

Asszociációk

 • mozgás.
 • futás.
 • szaladás.
 • ugrás.
 • szökés.
 • előrelépés.
 • ügyesség.
 • kapaszkodás.
 • akrobatika.
 • parkour.

Szinonimák

 1. indul.
 2. elindul.
 3. nekikezd.
 4. elkezd.
 5. előrehalad.
 6. megkezd.
 7. megindul.
 8. megmozdul.
 9. útnak indul.
 10. előrelép.

Példamondatok

 1. A kiskutya ágaskodik, amikor meglátja a játékát.
 2. A gyerekek ágaskodnak, amikor a játszótéren látják egymást.
 3. A macska ágaskodik, amikor meghallja a cicusok hangját.
 4. A kígyó ágaskodik, amikor meglátja az egeret.
 5. A kakas ágaskodik, amikor meghallja a kukorékolást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: