Ágazatos szó jelentése

A cikk bemutatja a „ágazatos” szó jelentését, amely egy fontos fogalom a társadalomtudományokban. Az ágazatok azok a szervezeti egységek, amelyek egy adott szektorban működnek, és különböző célokat, tevékenységeket és szabályokat alkalmaznak. A cikk részletesen bemutatja az ágazatok különböző típusait és azok jelentését.

Lexikológia

Szó ágazatos egy kifejezés, amely a szóbeli kommunikációnak egy speciális fajtáját jelenti. Szó ágazatos egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy egy személy vagy csoport képes arra, hogy egy adott témában szóbeli kommunikációt folytasson. Ez azt jelenti, hogy a téma különböző aspektusairól és összetevőiről képesek egymás között kommunikálni. Az ilyen típusú kommunikáció hatékony és gyors módja a problémák megoldásának. Az ilyen típusú kommunikáció segíthet a csoportoknak, hogy közös célokat érjenek el, és együttműködésük hatékonnyá tegyék. Szó ágazatos kommunikáció segíthet az embereknek abban, hogy egymással konstruktív módon kommunikáljanak és hatékony eredményeket érjenek el.

Etimológia

Az ágazatos szó eredetét a latin szó, „ramus” szóból származtatják. A „ramus” szó jelentése „ág”, amely alapvetően a faágakra utal, de a szó más ágakat is jelenthet, mint például a tudományágakat. A „ramus” szó a „ramificare” igéből származik, amelynek jelentése „ágazni”. Az ágazatos szó elterjedését először a tudományos könyvek és írások használatával magyarázzák, amelyekben a tudományágakat és kategóriákat ágazatokba sorolták. Az ágazatos szót a mai napig széles körben használják a tudományos és akadémiai körökben.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban megtalálható ágazatos szó jelentése eltérő lehet, attól függően, hogy melyik szótárat használjuk. Például a Merriam-Webster szótár szerint az ágazatos szó jelentése „ágazatokra bontott, szabályozott, vagy rendszerezett”. Az Oxford English Dictionary szerint az ágazatos szó jelentése „a fogalmak, dolgok, vagy személyek típusokra történő csoportosítása”. A Cambridge English Dictionary szerint az ágazatos szó jelentése „a dolgok, kategóriák, vagy témák rendszerezése, hogy könnyebben megérthetőek legyenek”. Mindegyik szótár más-más jelentést ad a szónak, de mindegyikük megpróbálja a lehető legjobban meghatározni a szó jelentését.

Asszociációk

 • Üzleti.
 • Stratégia.
 • Profit.
 • Menedzsment.
 • Vezetés.
 • Költségvetés.
 • Piaci részesedés.
 • Kockázatkezelés.
 • Ágazati szabályozás.
 • Tanácsadás.
 • Innováció.
 • Képességfejlesztés.

Szinonimák

 1. Szektor.
 2. Ág.
 3. Részleg.
 4. Osztály.
 5. Kategória.
 6. Divízió.
 7. Központ.
 8. Főcsoport.
 9. Főosztály.
 10. Főrendszer.

Példamondatok

 1. A bankár a pénzügyi ágazatot állította a legfontosabbnak.
 2. A hírközlés ágazatának fejlődése erőteljesen befolyásolta a társadalmi változásokat.
 3. Az élelmiszeripari ágazatban dolgozó munkavállalók száma az elmúlt években megnőtt.
 4. Az informatikai ágazatban a technológiai fejlődés gyors ütemben halad.
 5. A közlekedés ágazatában a környezetbarát megoldások egyre népszerűbbek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: