Ágenda szó jelentése

Az „ágenda” szó jelentése a napi teendők, feladatok, ügyek listája vagy programja. Az „ágenda” szó eredete a latin „agenda” kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy „azok a dolgok, amelyeket el kell végezni”. Az „ágenda” kifejezés használata az üzleti, politikai és személyes életben egyaránt elterjedt, és segít az embereknek abban, hogy hatékonyan tervezhessék meg a napjaikat.

Lexikológia

Az ágenda szó egyre gyakrabban felbukkan a mindennapokban, különösen a munkahelyeken és az üzleti életben. De mi is pontosan az ágenda? Az ágenda egy tervezett program vagy terv, amely során előre meghatározott ügyeket kell megvitatni, döntéseket hozni vagy feladatokat elvégezni. Az ágenda lehet egy személyes napló, egy munkahelyi megbeszélés ütemterve vagy egy konferencia programja. A megfelelően összeállított ágenda segít a hatékonyabb és eredményesebb munkában, mivel előre meghatározza a fontos feladatokat és a szükséges időbeosztást. Az ágenda használata segít elkerülni az időpazarlást és a céltalan tevékenységeket, valamint biztosítja, hogy az összes résztvevő számára világos legyen, milyen témákat kell megvitatni és milyen határidőkkel kell dolgozni. Az ágenda tehát egy olyan eszköz, amely segíti a hatékony és céltudatos munkát, legyen szó akár személyes, akár üzleti életről.

Etimológia

Az „ágenda” szó eredete latin eredetű. Az „agenda” szó jelentése „dolog, amit meg kell tenni”. A szó eredetileg az egyházi életben volt használatos, ahol a misére vonatkozó dolgokat tartalmazó jegyzéket jelölte. Az idők folyamán a szó jelentése kibővült és általánosabb lett. Ma már az „ágenda” szóval általában a megbeszélési időpontokat, napirendet jelöljük, de használjuk akár az érdekek, célok, témák összességére utalva is. A szó használata mindennapossá vált, és számos nyelvben megtalálható.

Jelentés különböző szótárakban

Az „ágenda” szó jelentése az elmúlt évek során jelentősen átalakult. Míg korábban csak a politikai vagy üzleti értekezletek napirendjére utalt, ma már szélesebb körben használják. A legtöbb szótárban az „ágenda” szó jelentése a tervezett feladatok vagy teendők listájára vonatkozik, amelyek egy adott időszakra vagy eseményre vonatkoznak.

Az online szótárakban az „ágenda” szó jelentése kiterjed a személyes életre és a mindennapi teendőkre is. Az emberek használják az „ágenda” szót, hogy leírják, mit kell megtenniük aznap vagy a héten, és hogy megtervezzék az elkövetkező napjaikat. Az „ágenda” szó használata széles körben elterjedt az üzleti és a személyes életben egyaránt.

Az „ágenda” szó jelentése azonban nemcsak a tervezett feladatokra vonatkozik. Az „ágenda” szó használata az elmúlt évek során politikai és társadalmi kérdésekhez is kapcsolódik. Az „ágenda” szó használata arra utal, hogy egy adott téma vagy probléma fontos a közvélemény számára, és hogy a politika vagy az üzleti élet szereplői szintén fontosnak tartják.

Összességében az „ágenda” szó jelentése az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült, és ma már széles körben használják a mindennapi életben. Az „ágenda” szó használata azonban továbbra is a tervezett feladatokra és teendőkre vonatkozik, valamint az üzleti és politikai életre is kiterjed.

Asszociációk

 1. Találkozók, programok, események.
 2. Fontos feladatok, teendők listája.
 3. Napirend, időbeosztás.
 4. Üzleti találkozók, megbeszélések.
 5. Politikai napirend, programok.
 6. Személyes ügyek, találkozók időpontjai.
 7. Jegyzetfüzet, naptár.
 8. Határidők, fontos események előkészítése.
 9. Megbeszélések előkészítése, szervezése.
 10. Időmenedzsment, hatékony munkavégzés.

Szinonimák

 • Napirend.
 • Tervezőkönyv.
 • Program.
 • Időbeosztás.
 • Jegyzék.
 • Lista.
 • Rendezvényterv.
 • Találkozóterv.
 • Célkitűzés.
 • Menetrend.

Példamondatok

 1. Kérlek, írd be a találkozót az ágendába.
 2. Az elnöknek mindig tele van az ágenda a fontos megbeszélésekkel.
 3. Az ágenda szerint ma reggel a marketing csapatnak van megbeszélése.
 4. Az ágenda szerint holnap délután találkozunk az ügyféllel.
 5. Kérlek, küldd el nekem az ágenda részleteit, mielőtt elindulok a megbeszélésre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: