Agrárválság szó jelentése

Az agrárválság egy olyan helyzet, amelyben az agrártermelés általánosan alacsonyabb szinten működik, mint a piaci árak alapján várható. Ez a helyzet gyakran a mezőgazdasági termelés csökkenésével, a termelői árak csökkenésével, a mezőgazdasági termelői jövedelmek csökkenésével és a mezőgazdasági termelők költségeinek növekedésével jár. A válság komoly gazdasági és társadalmi hatásokkal jár, és a mezőgazdasági termelők számára komoly kihívást jelent.

Lexikológia

Agrárválság lexikológiája olyan fogalom, amely leírja a mezőgazdasági termelésben és árakban bekövetkező jelentős csökkenést. A mezőgazdasági termelésben bekövetkező csökkenés olyan válsághelyzetet okozhat, amelyben a mezőgazdasági termelők nem tudnak elég pénzt keresni ahhoz, hogy tartsák a fennálló mezőgazdasági termelési költségeket, ami veszteséget okozhat. A mezőgazdasági termelés csökkenése együtt járhat a mezőgazdasági termékek árának csökkenésével is. Az agrárválság általában az adott ország gazdasági környezetének megváltozásával kezdődik, például a pénzügyi válságok, a kereskedelmi szankciók, a kedvezőtlen klímaváltozás, a túlzott termelés, a mezőgazdasági termékek piacán bekövetkező árrugalmasság, stb. Az agrárválság hatása a mezőgazdasági termelők pénzügyi helyzetétől függ, valamint az ország gazdasági környezetétől is.

Etimológia

Agrárválság szó eredete a latin ager (föld) és vallum (fal) szavakból származik, melyeket a középkori Római Birodalomban használtak a földművelésre. Az ager szó a földművelésre és a mezőgazdaságra vonatkozik, míg a vallum szó a földfoglalásra és a falak építésére utal. Az agrárválság kifejezés egy olyan gazdasági helyzetet jelöl, amelyben a mezőgazdasági termelés leáll, ami a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt kárt okoz. A válság egyik oka lehet a környezeti katasztrófák, a klímaváltozás, a korrupció, a gazdasági válság, a támogatások csökkenése, vagy a szabályozások. Az agrárválság következményei szintén súlyosak, mivel a mezőgazdasági termelők elveszíthetik a megélhetésüket, és az élelmiszerhiány is előfordulhat.

Jelentés különböző szótárakban

Agrárválság a különböző szótárakban a mezőgazdasági termelés és kereskedelem általános csökkenését jelenti, amely a mezőgazdasági termékek globális árának csökkenéséből, a termelékenység csökkenéséből, a mezőgazdasági termelők jövedelmének csökkenéséből, a mezőgazdasági termelők és kereskedők közti egyenlőtlenségekből és más tényezőkből ered. Agrárválság a mezőgazdasági termelők és kereskedők számára olyan időszak, amikor a mezőgazdasági termelés és kereskedelem általánosan csökken, ami a mezőgazdasági termelők és kereskedők jövedelmének csökkenéséhez vezet. Agrárválság gyakran a mezőgazdasági termelés és kereskedelem közvetlen következményeként jelentkezik, de a mezőgazdasági termelés és kereskedelem szélesebb körű következményei is lehetnek, mint például az élelmiszer-elérhetőség romlása, az élelmiszer-árak emelkedése, a mezőgazdasági termelés és kereskedelem támogatásának csökkenése, stb.

Asszociációk

Az agrárválság egy olyan szituáció, amelyet a mezőgazdaságban előforduló krízisek okoznak, amelyek a termelés és a fogyasztás közötti egyensúly megbomlásához vezetnek. A válság többnyire a mezőgazdasági termékek árának csökkenésével jár együtt, ami a mezőgazdasági termelők számára komoly következményekkel jár. Az agrárválság számos tényezőből ered, beleértve a gazdasági szabályozást, a technológiai fejlődést, a földrajzi és klímaváltozásokat, a nem megfelelő földhasználatot, a társadalmi környezetet, a politikát, a versenyt és még sok mást. Az agrárválság egyik legnagyobb következménye az elmaradt fejlődés és a szegénység, amely számos mezőgazdasági termelőt érint, különösen azokat, akik kis méretű gazdaságokat működtetnek. Az agrárválság számos veszélyt hordoz magában, beleértve a közegészségügyi veszélyeket, a biológiai diverzitás csökkenését, az erdők károsítását, a vízkészletek kimerülését és még sok mást.

Szinonimák

 1. Mezőgazdasági válság.
 2. Agrárkrízis.
 3. Mezőgazdasági recesszió.
 4. Földművelői válság.
 5. Agrárpánik.
 6. Agrárkonjunktúra.
 7. Mezőgazdasági összeomlás.
 8. Földművelői depresszió.
 9. Mezőgazdasági nyomor.
 10. Agrárválság.

Antonímák

Agrárválság antonimái közé tartoznak az agrárjólét, az agrárprosperitás és az agrárgazdagodás. Az agrárjólét magában foglalja az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázását, amelyek segíthetnek a mezőgazdasági vállalkozások sikerességének elérésében. Az agrárprosperitás egy olyan állapot, amelyben a mezőgazdasági termelők növekvő jövedelmet érnek el a mezőgazdasági termelésből származó bevételekből. Az agrárgazdagodás pedig a mezőgazdasági termelők által elért jövedelmek és a mezőgazdasági termelésből származó bevételek növekedését jelenti. Mindezek a fogalmak azt jelzik, hogy a mezőgazdasági termelők sikeresen képesek a mezőgazdasági ágazatból származó jövedelmüket növelni, és ezáltal kivonni magukat az agrárválságból.

Példamondatok

 1. Az agrárválság súlyosan érintette a mezőgazdasági termelőket.
 2. Az agrárválság által okozott károk még ma is érezhetőek.
 3. Az agrárválság sok család számára jelentett komoly gazdasági nehézségeket.
 4. Az agrárválság következtében sok földműves kényszerült eladni a földjét.
 5. Az agrárválság miatt a mezőgazdasági termékek ára drámaian csökkent.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: