Agyagipar szó jelentése

Az agyagipar egy olyan iparág, amely az agyagból készült termékek előállításával foglalkozik. Az agyagipar története több ezer évre nyúlik vissza, és az évszázadok során számos módon alakult. Az agyagipar termékei egyaránt használhatók a háztartásokban és az iparban is. A modern agyagipar azonban sokkal szélesebb körű, és sokféle terméket készít. Az agyagiparban többféle technológiát alkalmaznak, beleértve a szárítást, a formázást, a sütést és a festést is. Az agyagipar termékei számos területen használhatók, beleértve az építőipart, a konyhai eszközöket, az ékszereket, a kerámiákat és a kerámiaipari termékeket is.

Lexikológia

Agyagipar lexikológiája a témához kapcsolódó kifejezések és fogalmak gyűjteménye, amelyeket a témával kapcsolatos írásokban és beszélgetésekben használnak. A gyakran használt fogalmak között megtalálhatók a következők: agyag – olyan ásványi anyag, amelyet általában homokból, kőzetekből és más anyagokból állítanak elő, és amelyet használnak építőanyagként és művészeti alkotások elkészítéséhez; agyagipar – az agyagból és más ásványi anyagokból készült termékek gyártásának ipara; agyagművészet – az agyagból készült műalkotások készítésének művészete; agyagtál – olyan tál, amelyet agyagból készítenek; agyagtűzés – az agyagból készült termékek fűtése olyan magas hőmérsékleten, amely megköveteli a tárgyak szilárdságát és tartósságát.

Etimológia

Az „agyagipar” szó eredete a 14. században vezethető vissza. Az angol nyelvű szó „clayman” volt, ami egy agyagból készült tárgyat jelentett. Az „agyagipar” szó a 16. században kezdett elterjedni, ekkoriban a „clayman” szót a munkások használták, akik agyagból készült tárgyakat készítettek. Az agyagipar szóval azonban nem csak a munkásokat jelölték, hanem az agyagból készült tárgyakat is, amelyeket a munkások készítettek. Az agyagipar szó eredete tehát az agyagból készült tárgyakkal kapcsolatos munkához köthető.

Jelentés különböző szótárakban

Az agyagipar szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában valamilyen ipari tevékenységet jelent, amely agyagból készült termékek előállításával foglalkozik. Az agyagipar egy olyan ipari ágazat, amely a szilárd anyagok, különösen az agyagok, feldolgozását jelenti. Az agyagipar magában foglalja a kőolajipar, a szénipar, a vasipar, a fémipar, a vegyipar, a kőolajipar, a szilikátipar, a kőolajipar, a kőolajipar, a szilárd tüzelőanyagok iparát, a szilárd anyagok tárolását és feldolgozását, valamint az agyag- és szilikát-feldolgozó iparágakat. Az agyagipar termékei közé tartoznak a porcelán, a kerámia, a porcelán, a csempe, a kőolajipar, a műanyag, a szilárd tüzelőanyagok, a vegyipar, a kőolajipar és a szilikátipar.

Asszociációk

Az agyagipar különösen fontos szerepet játszik a történelem során. Az agyagból készült tárgyak és eszközök kulcsszerepet játszottak a középkori kereskedelemben és kultúrában. Az agyagból készült tárgyak szinte mindenütt megtalálhatóak, és sokféle módon használhatók. Az agyagból készült tárgyak között megtalálhatók a közönséges ételektől kezdve a különlegesebb eszközökig. Az agyagból készült eszközök és tárgyak segítségével a középkori emberek képesek voltak különböző munkákat elvégezni. Az agyagipar fontos szerepet játszott a középkori életben, ugyanakkor az agyagból készült tárgyak és eszközök számos modern alkalmazásban is szerepet játszanak. Az agyagból készült tárgyak és eszközök ma is fontos szerepet játszanak a közösségek életében, és sokféle módon használhatóak.

Szinonimák

 1. Kerámiaipar.
 2. Agyagművesség.
 3. Cserépkészítés.
 4. Fazekasság.
 5. Kőművesipar.
 6. Cserépkereskedelem.
 7. Porcelánipar.
 8. Kőfaragás.
 9. Kerámiafestés.
 10. Kőművesség.

Antonímák

Agyagipar antonimái közé tartoznak a faipar, a vasipar és a műanyagipar. Faipar a fa alapanyagokból készült termékek gyártására vonatkozik, míg a vasipar a vasból készült termékek előállítására. A műanyagipar pedig a műanyag alapanyagokból készült termékek gyártására vonatkozik. Ezek a termékek között sokféle különböző fajta található, mint például bútorok, játékok, autóalkatrészek, csomagolóanyagok, építőanyagok és még sok más. Ezek a termékek különböző módon készülnek, és különböző alapanyagokból. A faipar, a vasipar és a műanyagipar a legtöbb esetben teljesen eltérő technológiákat használ, hogy előállítsák ezeket a termékeket.

Példamondatok

 1. Az agyagipar a korai civilizációkban egy fontos szerepet játszott.
 2. Az agyagipar fejlődése révén sokféle árucikk készült.
 3. Az agyagipar alapján készült termékek széleskörűen használatosak a különböző kultúrákban.
 4. Az agyagiparban dolgozók száma az elmúlt években jelentősen nőtt.
 5. Az agyagipar egyre inkább a modern technológiák felhasználására épül.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: