Agyonhallgat szó jelentése

Az agyonhallgat szó jelentése sokak számára ismeretlen lehet, de ez a kifejezés a közösségi média világában nagyon gyakori. Az agyonhallgatás a közösségi média platformokon alkalmazott kommunikációs technika, amelynek célja, hogy megakadályozza a másik fél számára, hogy meghallja az üzeneteket. Ez a technika különösen hasznos lehet, ha valaki nem szeretne, hogy a másik fél tudja, hogy mit gondol vagy mond. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miként működik az agyonhallgatás, és hogyan használható ez a technika a közösségi média platformokon.

Lexikológia

A szó agyonhallgatása annyit jelent, hogy valaki aktívan elutasítja, vagy meghaladja a témát, amelyet akaratlanul vagy tudatosan elhallgat. Szó agyonhallgatása különösen gyakori, amikor egy kényelmetlen vagy személyes téma kerül szóba. Amikor valaki szó agyonhallgat, lehet, hogy nem szólal meg, vagy ha igen, akkor félrevezető, vagy célzottan megtévesztő válaszokat ad. Ez a téma elutasítására szolgál, és megakadályozza a téma további megvitatását. A szó agyonhallgatás számos különböző formában jelentkezhet, amelyek között szerepelhet a vita elkerülése, a téma túlgyors átugrása, vagy akár a téma elutasítása.

Etimológia

A „agyonhallgat” szó eredete a XVIII. században kezdődött. Az eredeti szó a „Agonize Hallgat” volt, ami azt jelentette, hogy egy személy nagyon sokáig hallgattam a másik személyt, akinek szüksége van a figyelemre. Az első feljegyzések a szó használatáról a média által elterjesztett írásokból származnak, amelyek a szót használták a politikai vitákban. Az írásokban a „Agonize Hallgat” szó arra utal, hogy a két résztvevő között nem volt egyetértés, és a másik személy sokáig hallgatta a másikat anélkül, hogy megpróbált volna valamit mondani. A szó használata elterjedt azóta, és ma gyakran használják arra, hogy jellemezzék az emberek közötti helyzeteket, amikor valaki nagyon hosszú ideig hallgat, miközben a másik személy beszél.

Jelentés különböző szótárakban

A „agyonhallgat” kifejezés elsődleges jelentése a különböző szótárakban az, hogy valakinek, vagy valaminek figyelmen kívül hagyását jelenti. Ez általában a szóbeli kommunikáció esetén jelentkezik, amikor valaki elutasítja, hogy meghallgassa, amit mások mondanak. Az agyonhallgatás olyan cselekedet, amelyet szinte mindenki elkövet, amikor nem hajlandó meghallgatni, amit mások mondanak. Az agyonhallgatás akkor is előfordulhat, amikor valaki nem kíváncsi a másik fél álláspontjára, vagy amikor nem érti, hogy miért fontos a másik félnek. Az agyonhallgatás a kommunikációban jelentkező problémák egyik leggyakoribb formája, és sok konfliktus forrása.

Asszociációk

 • titok.
 • szótlan.
 • csend.
 • elhallgatás.
 • néma.
 • elnémult.

Szinonimák

 1. Csendes.
 2. Szótlan.
 3. Csukott szájjal.
 4. Mély hallgatás.
 5. Hallgatag.
 6. Monológ.
 7. Nyelvcsönd.
 8. Elhallgatás.
 9. Hangtalan.
 10. Elnémult.

Példamondatok

 1. A tanár agyonhallgat, amikor a diákok között zajlik a vita.
 2. Az anya agyonhallgat, amikor a gyerekei egymás között vitatkoznak.
 3. A szülők agyonhallgatnak, amikor a gyerekeik játszanak.
 4. A vezető agyonhallgat, amikor a munkatársak egymással vitatkoznak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: