Ágyrajáró szó jelentése

Az ágyrajáró szó egy régi és különleges kifejezés, ami a különböző kultúrákban sokféle jelentéssel bír. A cikk megvizsgálja ezeket a jelentéseket, és megpróbálja megérteni, hogy ez a szó milyen különböző módokon jelenik meg a különböző kultúrákban.

Lexikológia

Az ágyrajáró szó egy olyan kifejezés, amelyet a 19. században használtak egy olyan személyre, aki éjszaka kóborolva járt a különböző szállodákban. A szó eredetileg a közép-angol „ágy-re-jár” szóból származik, amely magyarul annyit tesz, hogy „ágyra jár”. A szó elsősorban a szegényekre vonatkozott, akik nem tudták megfizetni a szállodai árakat, így éjszaka az utcákon aludtak. Az ágyrajárók között voltak koldusok, vagabundusok, kémek és bűnözők is. Az ágyrajárás a 19. század végén és a 20. század elején nagyon elterjedt volt, de a modern technológia fejlődésével és a szállodai szabályok szigorításával ez a szokás egyre kevésbé vált elérhetővé.

Etimológia

A szó „ágyrajáró” eredetileg egy 16. századi magyar kifejezés. A szó szótöve a magyar ágy („ágy”) és a járó („megy”) szavak összetétele. A magyar nyelvben „ágyrajáró” azt jelentette, hogy valakinek szüksége van arra, hogy gyalogoljon valahonnan valahová. A szó eredeti jelentése tehát valaki vagy valami mozgására utalt, amelyet gyalogosan végeztek.

Az idők folyamán a kifejezés átalakult, és ma azt jelenti, hogy valaki ágyát mozgatja. Az „ágyrajáró” szó ma már azt jelenti, hogy valaki ágyát áthelyezi egy másik helyre, hogy könnyebben takaríthassa, vagy hogy jobban kihasználhassa a helyet. Az „ágyrajáró” szóval ma már az ágyak mozgatását jelöljük, és ez egy nagyon hasznos szó, amelyet a mindennapi életben használhatunk.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az ágyrajáró szó jelentése „a rítusok vagy a rítusokon alapuló szokások, amelyeket a házas párok általában az ágyban kölcsönösen végeznek”. A szó jelentése egy kicsit tágabb a Collins English Dictionaryban, ahol az ágyrajáró szó jelentése „a házas párok közötti intimitás”. A Cambridge Dictionary szerint az ágyrajáró szó jelentése „az a szexuális tevékenység, amelyet házas párok végeznek egymással”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az ágyrajáró szó jelentése „az a szexuális tevékenység, amelyet házas párok végeznek egymással”.

Asszociációk

Az ágyrajáró szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik leggyakoribb asszociáció a vándor mesterek, akik a középkorban járták az országot, és ágyrajáró munkát végeztek. Ezek a mesterek általában szobrászatot, ácsolást, mázolást és faragást végeztek, és azért járták az országot, hogy a helyi embereknek segítsenek a lakásokban. Az ágyrajáró szó másik asszociációja a modern, ipari ágyrajárók. Ezek a gépek az ipari munka különböző területein használatosak, és a munkát jelentősen megkönnyítik. Az ágyrajárók lehetnek szabályozott gépek, amelyek segítenek a munkához szükséges anyagok szállításában, vagy olyan speciális gépek, amelyeket a biztonsági munkahelyeken használnak.

Szinonimák

 1. Alvóutazó.
 2. Ágybavándor.
 3. Ágyutazó.
 4. Almától-almáig alvó.
 5. Gyönyörűséges alvó.
 6. Hálóutazó.
 7. Ágybúvár.
 8. Ágyambuláns.
 9. Alvókalandor.
 10. Ágybirodalom felfedező.

Antonímák

Az ágyrajáró szó antonimái közé tartozik a székrejáró, az állva járó és a járólap. Az ágyrajárók általában közepes vagy nagy méretű, szögletes alakú alkatrészek, amelyeket ágyak alá helyeznek, hogy segítsenek megakadályozni a szövet vagy más anyagok elmozdulását. A székrejárók kisebb méretűek, és általában szögletes alakúak, amelyeket székek alá helyeznek, hogy segítsenek megakadályozni a szövet vagy más anyagok elmozdulását. Az állva járók pedig kisebb méretűek, és általában kerek alakúak, amelyeket álló bútorok alá helyeznek, hogy segítsenek megakadályozni a szövet vagy más anyagok elmozdulását. A járólapok pedig kisebb méretűek, és általában lapos alakúak, amelyeket ágyak alá helyeznek, hogy segítsenek megakadályozni a szövet vagy más anyagok elmozdulását.

Példamondatok

 1. A kisgyerekek szeretik a mesét, amit az ágyrajáró mesemondó elmesél.
 2. Az ágyrajáró bácsi minden éjszaka eljött, hogy megnyugtassa a félős kislányt.
 3. Az ágyrajáró mesék segítenek a gyerekeknek, hogy elaludjanak.
 4. Az ágyrajáró könyvek színes képekkel és rövid mesékkel vannak tele.
 5. A szülők örültek, hogy az ágyrajáró mese elnyomta a gyerekek félelmeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: