Ágytakaró szó jelentése

Az ágytakaró egy olyan tárgy, amelyet a hálószobában használunk, hogy melegen tartsa és megvédje az ágyat. Az ágytakaró szó jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen kultúrában és melyik országban használják. Az ágytakaró szó sokféle kultúrában használatos, és más-más jelentéseket hordozhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy az ágytakaró szó milyen jelentéseket hordozhat a különböző kultúrákban.

Lexikológia

Az ágytakaró egy olyan takaró, amelyet az ágyon helyeznek el, hogy melegen és kényelmesen tartsa a bennülőket. Az ágytakarók egy különleges típusa, a mikrofonos ágytakaró, olyan szövetből készül, amely képes megtartani a test hőmérsékletét, és megakadályozza a hőveszteséget. Az ágytakarók különböző anyagokból készülhetnek, beleértve a mikrofonos szövetet, a pamutot, a selymet, a flanellet és másokat. Az ágytakarók színei és mintái szintén sokfélék lehetnek, és könnyen megválaszthatók a különböző stílusú hálószobákhoz. Az ágytakarók fontos szerepet játszanak a biztonságos és kényelmes alvás biztosításában, mivel megakadályozzák a hideg levegő beszivárgását az ágyba.

Etimológia

A szó „ágytakaró” eredete a 15. században kezdődött, amikor az első takarókat a lovak melegítésére használták. Az első takarókat általában szőnyegből vagy bőrből készítették, és a lovaknak a melegen tartásához használták. Az első ágytakarók gyakran egy darab szőnyegből vagy bőrből készültek, amelyeket a lovak alá helyeztek. Az emberek ezt a módszert használták az évszázadok során, és az ágytakarók népszerűsége egyre nőtt. Az 1800-as években az ágytakarók már készültek pamutból és gyapjúból, amelyeket különböző színekben és mintákkal díszítettek. Azóta az ágytakarók különböző anyagokból, méretekből és színekből készülnek, mint például a pamut, a selyem és a mikroszálas anyagok.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „ágytakaró” szó jelentése a következő: „Egy nagy méretű, általában szövetből vagy más anyagból készült takaró, amelyet az ágyon fekvő ember alá helyeznek.” Az ágytakarók számos méretben és színben kaphatók, és eltérő anyagokból is készülhetnek, például pamut, mikroszálas szövet, műszálas szövet, fényes szatén, fényes selyem, poliészter, bőr, bársony, gyapjú és így tovább. Az ágytakarók színei és mintái különbözőek lehetnek, és a háztartásoknak megfelelően választhatók. Az ágytakarók funkciója a test hőmérsékletének szabályozása, a test melegen tartása és a kényelem érdekében.

Asszociációk

 • párna.
 • ágynemű.
 • ágy.
 • pléd.
 • kendő.
 • kárpit.
 • ágymatrac.
 • szőnyeg.
 • takaró.
 • párnahuzat.
 • ágyrács.

Szinonimák

 1. Huzat.
 2. Ágynemű.
 3. Érme.
 4. Ágyfelszerelés.
 5. Párna.
 6. Ágytakaró.
 7. Térítő.
 8. Ágybérlő.
 9. Ágyhuzat.
 10. Ágyterítő.

Példamondatok

 1. A gyerekek szeretik a színes ágytakarókat.
 2. Az ágytakarót rendszeresen kell mosni.
 3. Az ágytakaró színe jól illik a szobához.
 4. Az ágytakaró megvédi a matracot a kosztól.
 5. Az ágytakarót gyapjúból vagy más anyagból készíthetjük.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: