Ágyúszó szó jelentése

Az ágyúszó egy közismert hangszer, amelyet már sok évszázada használnak. A hangszer mély, robusztus hangja és változatos játékstílusa miatt nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentése van az ágyúszó szónak, és milyen történelmi háttere van ennek a hangszernek.

Lexikológia

Az ágyúszó szó lexikológiája egy olyan tudomány, amely a szókincsnek és annak használatának kutatásával foglalkozik. A lexikológia a nyelvészet egyik ága, amely kutatja a szavak jelentését, a szókincs kialakulását és változását, valamint a szókincs használatának szabályait. Ágyúszó szó lexikológiája különösen fontos, mivel a katonai terminológiának különleges szavai vannak, amelyeket más nyelveken nem használnak. A lexikológusok a szókincs kutatásával képesek megérteni, hogyan alakulnak ki új szavak és hogyan változnak a meglévő szavak jelentése. Ennek az ismeretnek köszönhetően az ágyúszó szó lexikológusok képesek a katonai terminológiát jobban megérteni és jobban használni.

Etimológia

Az „ágyúszó” szó eredete a 14. századig nyúlik vissza. Az eredeti szó „bombard” volt, ami a francia „bombe” szóból származik. A „bombe” szó eredetileg egy kövér, óriás golyót jelentett, amelyet egy óriási ágyúval lőttek ki. A „bombard” szó eredetileg a földi ágyúk lövését jelentette, de később a repülőgépek ágyúit is jelentette. A „bombard” szó egy másik változatát, az „ágyúszó” szót, a 17. században vezették be, amikor a repülőgépek technológiája elkezdett fejlődni. A „ágyúszó” szó eredetileg a légi ágyúk lövését jelentette, de ma már a repülőgépek ágyúit is jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

Az ágyúszó szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az ágyúszó jelentése „egy hosszú, keskeny, kürt alakú hangszert, amelyet általában színpadi szereplésekhez használnak”. A Collins szótár szerint az ágyúszó jelentése „egy hosszú, keskeny, kürt alakú hangszer, amelyet általában a színpadi szereplésekhez használnak”. Az Oxford English Dictionary szerint az ágyúszó jelentése „egy hosszú, keskeny, kürt alakú hangszer, amelyet általában a színpadi szereplésekhez használnak”.

Asszociációk

A kifejezés „ágyúszó” számos asszociációt vált ki az emberekben. Az egyik legnyilvánvalóbb asszociáció a fegyverekkel kapcsolatos. A kifejezés gyakran arra utal, hogy valaki egy ágyút használ a harcban, hogy megsemmisítse az ellenséget. Az ágyúszó jelentését tovább bővíti az, hogy az ágyúval történő harc nemcsak fizikai erőt, hanem stratégiai és taktikai ismeretet is igényel. A stratégiai és taktikai ismeretek segítségével az ágyúszó képes megfelelően célozni és eltalálni az ellenséget, miközben elkerüli a saját csapatának a veszélyeztetését. Az ágyúszó szó másik asszociációja a hősiesség. Az ágyúszó gyakran hősies tettekkel rendelkezik, amikor egyedül harcol az ellenség ellen, a saját biztonsága helyett a csapata biztonságát védve. Az ágyúszó hősiességének megjelenése számos művészeti alkotásban, könyvekben és filmekben látható.

Szinonimák

 • Ágyúgolyó.
 • Lövész.
 • Artillerista.
 • Löveg.
 • Ágyúlövész.

Antonímák

A szó „ágyúszó” antonimái magukban foglalják a következőket: béke, összhang, harmónia, szeretet, békesség, békülés, együttműködés, kompromisszum és tolerancia. Ezek az antonimák egy olyan kontextusban használhatók, amelyek kifejezik a különböző emberek és kultúrák közötti kapcsolatokat. Az antonimák arra ösztönzik az embereket, hogy megértéssel, szeretettel és elfogadással forduljanak egymás felé. Ezek az antonimák segíthetnek abban, hogy csökkentsék a konfliktusok számát és kialakítsák a békés kapcsolatokat.

Példamondatok

 1. A katonák ágyúszókként vonultak be a városba.
 2. A gyerekek ágyúszóként játszottak a parkban.
 3. A tömeg ágyúszóként fogadta a bevonulókat.
 4. Az ágyúszók hangosan ordítottak a főtéren.
 5. A városi rendőrség figyelmeztette az ágyúszókat a tüntetésről.
 6. Az ágyúszók színes szalagokat szögeztek a házakra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: