Agyvérszegénység szó jelentése

Az agyvérszegénység egy olyan állapot, amikor a vérben lévő oxigén alacsony szintű. Az agyvérszegénység okozhat számos tünetet, és súlyos szövődményekhez vezethet. Az alacsony oxigén szintek következményei közé tartozhatnak a szellemi, motoros és érzelmi funkciók zavara, valamint a vérnyomás és a szívritmus zavarai. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen tünetekkel jár az agyvérszegénység, és hogyan lehet megelőzni és kezelni.

Lexikológia

Agyvérszegénység egy olyan állapot, amikor az agyban lévő oxigén nem kap elég vért. Az oxigén szükséges az agy megfelelő működéséhez, és ha az oxigén szintje túl alacsony, az agy nem fog megfelelően működni. Ez a betegség gyakran a véráramlási problémák miatt alakul ki, de az agyvérszegénység is kapcsolatba hozható bizonyos kockázati tényezőkkel, például a dohányzással, a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel. A tünetek lehetnek enyhe fejfájás, szédülés, szédülés, álmosság, szédülés és memóriazavar. Az agyvérszegénység súlyos esetekben akár halálos is lehet, ha nem kezelik megfelelően.

Etimológia

Agyvérszegénység szó eredete a görög „anemos” (szél) és „haima” (vér) szavakból származik. A kifejezés első használata az 16. században történt, amikor a görög orvosok úgy vélték, hogy a betegség oka a szél általi vérveszteség. Azóta a kifejezés gyakran használatos a vérszegénység leírására, amelyet alacsony vörösvértestek száma okoz. A betegség kiváltó oka lehet bármilyen betegség, amelyet vérveszteség kísér, vagy amely megakadályozza a vörösvértestek megfelelő működését.

Jelentés különböző szótárakban

Agyvérszegénység (Anæmia cerebri) a vérben található vörösvértestek számának csökkenése, amely a vér oxigéntartalmának csökkenését okozza. A vörösvértestek számának csökkenése lehet egyetlen betegség következménye, de lehet különböző okokból is előfordulni. A betegség leggyakrabban vashiányos vérszegénység (anæmia ferripriva) miatt alakul ki, de lehet más okokból is, például a vérképzőrendszer betegségei, az elhízás, az alultápláltság, a vérveszteség vagy a gyógyszerek mellékhatásai miatt. A betegség tünetei a szokásosnál alacsonyabb vérszint, fáradtság, szédülés, fokozott szívverés, légszomj, fejfájás, szédülés, álmosság, székrekedés, sápadtság, szívritmuszavarok és ízületi fájdalmak.

Asszociációk

 • vashiányos vérszegénység.
 • vérszegénység tünetei.
 • vérszegénység kezelése.
 • anémia.
 • vérvizsgálatok.
 • vértranszfúzió.
 • folsav.
 • vasbevitel.

Szinonimák

Anémia, vérszegénység, vérszegénységi állapot, vashiányos vérszegénység, félérsavhiányos vérszegénység.

Példamondatok

 1. A vérszegénység kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre.
 2. Az agyvérszegénység olyan állapot, amelyet a vér oxigénhiánya okoz.
 3. Az agyvérszegénység súlyos szövődményekkel járhat, mint például az agyi károsodás.
 4. Az agyvérszegénység megelőzéséhez fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás.
 5. Az agyvérszegénység tünetei közé tartozik a fejfájás, a szédülés és a fáradtság.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: