Áhítat szó jelentése

Az áhítat egy olyan fogalom, amely sokféle értelemben használatos. A szó maga gyakran előfordul az ószövetségi és újszövetségi szövegekben, és a modern keresztény életmódban is. Az áhítat jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy hogyan használjuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését a keresztény életmódban, és megvizsgáljuk, hogyan illeszkedik az ószövetségi és újszövetségi szövegekhez.

Lexikológia

Az áhítat szó eredete számos nyelvből származik. A latin áhítat szó, a religiós gyakorlatokhoz kötődő kifejezés, melynek jelentése „imádkozni”. A görög áhítat szó, eulogia, melynek jelentése „dicsőítés” vagy „elismerés”, de a görög áhítat szó mögött szintén szorosan kötődik a vallásos gyakorlatokhoz. A héber áhítat szó, hitbúvár, melynek jelentése „imádkozni”, de ez a kifejezés sokkal több, mint csupán imádkozás. Az áhítat szó a vallásos szertartásokhoz kapcsolódik, amelyek a közösség számára fontosak. Az áhítat szó lehetővé teszi a hívőknek, hogy közösen imádkozzanak, és együtt dicsérjék Istent. Az áhítat szó is magába foglalja az imádkozás és a dicsőítés összes formáját, beleértve a zsoltárok éneklését, a böjtölést és a közös imádságot.

Etimológia

Az áhítat szó etimológiája a latin „adhaesio” szóból származik, ami magában foglalja az „illeszkedés” és az „erős ragaszkodás” koncepcióit. A szó „adhaesio” a 13. században jelent meg először, és eredetileg az egyházi használatra szánt fogalom volt. A szó a következőképpen használták: „a lelki kötődés a misztikus szeretet kifejezésére”. Az áhítat szó a 14. században jelent meg, amikor az „adhaesio” szó használata elterjedt. A szó akkoriban az „imádkozás” kifejezésére használták, ami magában foglalta a szeretet és a ragaszkodás kifejezését. Az áhítat szó a 19. században továbbfejlődött, amikor azt úgy használták, hogy kifejezze az imádkozás és a vallásos tisztelet közötti különbséget.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „áhítat” egyike azon szavaknak, amelyeknek jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. A Merriam-Webster szótár szerint az áhítat „a vallásos érzelmek és a tisztelet kifejezésének általános és erős érzése”. A Cambridge Dictionary szerint az áhítat „egy erős érzés, amelyet valaki érez, amikor imádkozik vagy tiszteletet ad Istennek”. A Collins Dictionary szerint az áhítat „egy erős érzés, amelyet valaki érez, amikor imádkozik vagy tiszteletet ad Istennek vagy egy másik istenségnek”. Az Oxford English Dictionary szerint az áhítat „egy erős érzelmi állapot, amelyet valaki érez, amikor imádkozik vagy tiszteletet ad Istennek vagy egy másik istenségnek”. Az Urban Dictionary szerint az áhítat „egy erős érzelmi állapot, amelyet valaki érez, amikor imádkozik, vagy tiszteletet ad Istennek, egy másik istenségnek, vagy másoknak”.

Asszociációk

Áhítat szó sokak számára az imádságra asszociálódik, amely egy szellemi gyakorlat, amely segít az embereknek abban, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Az áhítat egy olyan szemléletmód, amelyet az emberek használnak, hogy megértést nyerjenek Istenről és Isten terveiről. Az áhítat lehetővé teszi számunkra, hogy tisztábban lássuk Isten akaratát, és hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyek számunkra fontosak. Az áhítat lehetővé teszi számunkra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, és hogy megértsük a világ dolgait. Az áhítat segít abban, hogy személyes kapcsolatot alakítsunk ki Istennel, és hogy megértsük az Ő üzeneteit. Az áhítat lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, hogy Isten mindenkiért aggódik, és hogy mindenkinek meg van a maga szerepe a világban.

Szinonimák

 1. Imádkozás.
 2. Imádság.
 3. Könyörgés.
 4. Tisztelet.
 5. Bálványimádás.
 6. Szentírási olvasás.
 7. Meditáció.
 8. Éneklés.
 9. Éljenzés.
 10. Köszönetnyilvánítás.

Antonímák

Az áhítat egy szellemi állapot, amelyben a személy lelkileg kapcsolódik a magasabb rendű erőhöz. Az áhítat antonimái közé tartozik a közöny, az elfordulás, a figyelmetlenség és a közömbösség. Ezek az állapotok arra utalnak, hogy a személy nem rendelkezik nagyobb célokkal, motivációval, kapcsolatokkal vagy érzelmekkel a magasabb rendű erőhöz. Az ilyen személyeknek nincs különösebb érdeklődésük a szellemi gyakorlatok felé, és gyakran nem is foglalkoznak a lelkiismeretükkel. Az ilyen személyeknek nincs igazi kötődésük a magasabb rendű erőhöz, és ezért nem tudnak igazán áhítatot érezni.

Példamondatok

 1. Az áhítatot a templomban éreztük, ahogy énekeltünk.
 2. Az áhítat által megtalálta az önbizalmát.
 3. A fáradt szívnek szüksége van az áhítatra.
 4. Az áhítat segített neki átlépni az akadályokon.
 5. Az áhítat a lelki békéhez vezet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: