Áhítatos szó jelentése

Az áhítatos szó egy egyszerű, de mély jelentéssel bíró szó, melyet sokan használnak a vallásos és spirituális közösségekben. Az áhítatos szó jelentése nemcsak az imádságra, hanem az alázatra, tiszteletre és vallásos érzületre is utalhat. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mit jelent az áhítatos szó, és hogyan használhatjuk ezt az áhítatos szót a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Az áhítat egy spirituális állapot, amelyet gyakran használnak a vallásos hívők, hogy kifejezzék a szívükben érzett tiszteletet és alázatot. Az áhítat egyfajta szemléletmód, amely segít a hívőknek abban, hogy közel kerüljenek Istenhez és a szellemi világhoz. Az áhítat megnyilvánulhat számos módon, beleértve az imádkozást, a zenét, a meditációt, a szent olvasmányok elmélyült olvasását és a szentségek élvezését. Az áhítat nemcsak egyfajta érzelmi állapot, hanem egyfajta szemléletmód is, amely segíthet a hívőknek abban, hogy jobban megértsék és megéljék azt, amit Isten tettek. Az áhítat egyfajta hitbeli elkötelezettség, amely segít a hívőknek abban, hogy közelebb kerüljenek Istenhez.

Etimológia

A szó „áhítatos” eredetére vonatkozóan több elmélet is létezik. Az egyik elmélet szerint a szó eredete a görög „hítosz” szóból származik, ami olyan kifejezést jelent, amelyet az emberek használnak ahhoz, hogy kifejezzék hódolatukat és tiszteletüket egy isten felé. A másik elmélet szerint a szó eredete a latin „hítus” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „kívánság”. Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a szó eredete a héber „hítot” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „tisztelet”. Mindegyik elmélet szerint a szó jelentése „tiszteletet és hódolatot” jelent.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak szerint az áhítatos szó jelentése „lelkiismeretes, szem előtt tartva és tiszteletben tartva a vallási elveket”. Az áhítatos szó használata azt jelenti, hogy értékeljük és tiszteletben tartjuk a vallásunkban foglalt elveket, és igyekszünk ezeket életünk minden területén követni. Az áhítatot a vallásos ember akkor érzi, amikor hittel és szeretettel közeledik Istenhez, és amikor tiszteletben tartja és megbecsüli Isten teremtményeit. Az áhítatnak sokféle formája van, amelyek között megtalálhatók a könyörgés, a zsolozsma, az imádkozás, a zsoltárok éneklése és a szentírás olvasása. Az áhítatos szó használata minden vallásban megtalálható, és összeköti az embereket Istennel.

Asszociációk

 • imádság,.
 • hálaadás,.
 • meghatottság,.
 • vallásos,.
 • békesség,.
 • tisztelet,.
 • hódolat,.
 • hűség,.
 • alázat,.
 • áhítat.

Szinonimák

 1. Imádkozó.
 2. Szentül.
 3. Fohászkodó.
 4. Tiszteletteljes.
 5. Megrendült.
 6. Respektáló.
 7. Hálaadó.
 8. Hódoló.
 9. Hódító.
 10. Lelkiismeretes.

Példamondatok

 1. A templomban a szolgálatok alatt az emberek áhítatosan imádkoztak.
 2. A gyermek áhítatosan figyelte, ahogy az apja imádkozott.
 3. Az énekek áhítatos hangulatot teremtettek a teremben.
 4. A látogatók áhítatosan álltak a szentély előtt.
 5. A pap áhítatosan olvasta a szentírást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: