Ahogy szó jelentése

Ahogy a szó jelentése sokféle módon értelmezhető, jelentősége sokkal több annál, mint amit elsőre gondolnánk. A kifejezés használata számos módon kifejezheti a beszélő érzéseit, és a környezetével való kommunikációban is fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen módokon használhatjuk a kifejezést, és milyen jelentőséggel bír.

Lexikológia

Ahogy egy szót használunk, annak jelentése nagymértékben függ a kontextustól. Egy szó sokféleképpen használható, és minden esetben más értelmezést kaphat. Például, ha valaki azt mondja, hogy „ahogy”, akkor az lehet, hogy arra utal, hogy valami folyamatban van, vagy hogy egy bizonyos módon kell tenni valamit. De ugyanaz a szó egy másik kontextusban mást is jelenthet. Például, ha valaki azt mondja, hogy „ahogy tegnap megbeszéltük”, akkor ez arra utalhat, hogy egy bizonyos dologról korábban megállapodtak. Ahogy egy szót használunk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen kontextusban használjuk, mert ez befolyásolhatja annak jelentését.

Etimológia

Ahogy a szó eredete nyomon követhető, az első használatától kezdve ez a szó egy adott dolog elvégzésének, cselekvésnek a megközelítését jelentette. Az angolban első használatát a 13. században jegyezték fel, a hagyományos értelmezés szerint az „ahogy” szó eredete a „hogyan” szóból ered. Az „ahogy” szóval való kifejezés azonban egy másik szóval, a „szerint” szóval is helyettesíthető, amelynek eredete a latin „sine” szóból származik, ami „nélkül” jelent. A két szó használata azonban különböző kontextusokban eltérő jelentéssel bír. Az „ahogy” szóval való kifejezés azt jelenti, hogy valamihez hasonlóan, míg a „szerint” szóval való kifejezés azt jelenti, hogy valami alapján.

Jelentés különböző szótárakban

Szó jelentése különböző szótárakban meglehetősen eltérő lehet. Egyes szótárak csak egy szimpla definíciót adnak meg egy szó jelentéséhez, míg mások a kontextusban is elmagyarázzák, hogyan használják a szót. Egyes szótárak lehetővé teszik a szó jelentésének bővítését, míg mások lehetőséget adnak a szó használatának különböző szintjeinek megértéséhez. Például egy szótár megadhatja a szó alapvető jelentését, valamint azt is, hogy hogyan használják a különböző kultúrákban. Azok a szótárak, amelyek lehetővé teszik a szó jelentésének bővítését, általában magukra a szavakra is koncentrálnak, és magukba foglalják azokat a jelentéseket is, amelyeket az adott szó használhat. Az ilyen szótárak segíthetnek a szavak különböző értelmezéseinek megértésében.

Asszociációk

 • úgy.
 • így.
 • ezért.
 • így hát.
 • tehát.
 • ezért is.
 • szerintem.
 • így gondolom.
 • így jártam.
 • ezért így.
 • így van.

Szinonimák

 1. miként.
 2. úgy.
 3. így.
 4. amint.
 5. oly módon.
 6. szerint.
 7. a módja szerint.
 8. általában.
 9. rendszerint.
 10. által.

Példamondatok

 1. Ahogy megérkeztem a szülinapomra, mindenki felállt és tapsolt.
 2. Ahogy elkezdődött a film, izgatottan készültünk a történetre.
 3. Ahogy elmentünk a piknikre, minden színesebbnek tűnt a világ.
 4. Ahogy megkóstoltam a finom ételt, elfelejtettem minden gondom.
 5. Ahogy megláttam a naplementét, meghatódtam a látványtól.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: