Ajtószárfa szó jelentése

Az ajtószárfa egy régi mesterség, amely több évszázados múltra tekint vissza. Ez a mesterség a faanyagokból készült ajtók és ablakok készítésére szolgál. Az ajtószárfa szó jelentése a faanyagokból készült ajtók és ablakok készítésének mestersége, amelynek sokféle technikája létezik. A cikk bemutatja az ajtószárfa szó jelentését, és bemutatja az ajtószárfa mesterség technikáit.

Lexikológia

Az ajtószárfa lexikológiai meghatározása a következő: ajtószárfa egy különböző formájú faanyag, amelyet ajtók és ablakok készítésére használnak. Az ajtószárfa lehet keményfa, mint például a tölgyfa, vagy puha fa, mint például a bükkfa. A keményfák jobban ellenállnak a kopásnak, míg a puha fák könnyebben megmunkálhatók és jobban illeszkednek a különböző szobabelsőkhöz. Az ajtószárfa előállításához számos technológiai eljárás létezik, például a számítógépes marás, a marás és a fűrészelés. Az ajtószárfák különböző méretűek és színek lehetnek, így könnyen illeszkednek bármilyen szobabelsőhöz.

Etimológia

Az ajtószárfa szó etimológiai eredete a latin „serra” szóból származik, ami egy olyan eszközt jelent, amelyet a fa megmunkálásához használtak. A szó eredetileg akkor jelent meg, amikor a rómaiak faajtókat kezdtek gyártani, amelyeket a fa kötőelemekkel készítettek a szerkezet erősítésére. A szó eredeti jelentése „kötőelem”, de ma már kifejezi az ajtó szerkezetét, amelyet a fa megmunkálásához használnak. Az ajtószárfa szót ma már sokféle eszközre használják, beleértve a faajtók szárítását, gyártását, javítását és számos más felhasználást.

Jelentés különböző szótárakban

Az ajtószárfa szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az ajtószárfa a külső ajtókon elhelyezett, előtte álló szárnyas fa vagy más anyag, amelyet a bejáratokhoz használnak. A Merriam-Webster szótár szerint az ajtószárfa egy szárnyas, fából vagy más anyagból készült szerkezet, amelyet az ajtók előtt helyeznek el a lépcsőhöz vagy a bejáratokhoz. A Cambridge Dictionary szerint az ajtószárfa egy szárnyas fa vagy más anyag, amelyet az ajtók előtt helyeznek el.

Asszociációk

Az ajtószárfa szó sokak számára elsősorban a klasszikus otthonokhoz asszociálódik. Az ajtószárfa az a része az ajtónak, amely a külső oldalon helyezkedik el, és kiterjed a falig. Az ajtószárfák gyakran díszítik a külső falakat, és különböző stílusokban és anyagokban készülnek. A legtöbb házban a fa a leggyakoribb anyag, amelyet az ajtószárfákhoz használnak, de más anyagok, például fém, műanyag és üveg is elérhetőek. Az ajtószárfák széles választékával a ház tulajdonosai számos módon díszíthetik otthonukat, és kifejezhetik stílusukat.

Szinonimák

 1. Ajtófelület,.
 2. Bejárati ajtó,.
 3. Biztonsági ajtó,.
 4. Záródó ajtó,.
 5. Kapu,.
 6. Szárnyas ajtó,.
 7. Nyílászáró,.
 8. Biztonsági kapu,.
 9. Külső ajtó,.
 10. Kapunyitó,.
 11. Bejárati kapu,.
 12. Beléptető kapu,.
 13. Külső kapu.

Antonímák

Ajtószárfa antonimái közé tartoznak olyan szavak, mint „ablaknyílás”, „ablakkeret”, „ablakszárny” és „ablaktok”. Ezek az antonimák mind olyan szavak, amelyek magukban foglalják az ablakokhoz kapcsolódó fogalmakat. Ezek az antonimák azért is fontosak, mert egy ajtónak és egy ablaknak különböző szerepei és szerepkörei vannak. Az ajtószárfa a bejáratokat zárja le, míg az ablakok lehetővé teszik a külső világ megtekintését. Az ablakok és az ajtók különböző funkciókat töltenek be, ezért fontos, hogy megértsük a különbséget a két fogalom között.

Példamondatok

 1. A nyári nagy melegben a szobában a legjobb, ha ajtószárfát teszünk az ajtóra.
 2. Az ajtószárfák színeződése sokféle lehet, így az otthonunk berendezéséhez könnyen illeszthető.
 3. Az ajtószárfák széles választékából mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: