Akadozik szó jelentése

A „akadozik” szó egy olyan kifejezés, amelyet sokan használnak, de kevesen tudják, hogy pontosan mit jelent. A bevezetőben megvizsgáljuk a szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk a kifejezést a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A lexikológia azt foglalja magában, hogy a szavak jelentését és használatát vizsgáljuk. A lexikológiai kutatások befolyásolják a szókincsünket, és segítenek megérteni, hogyan használjuk a szavakat. A lexikológiában a szóakadályok vagy akadozások azok a szavak, amelyeket használunk, de nem tudjuk pontosan, mi jelentésük. Ezek a szavak gyakran használatban vannak, de nehéz lehet meghatározni, hogy pontosan mit is jelentenek. A szóakadályok általában a köznyelvben használatos szavak. Ezek lehetnek olyan szavak, amelyeknek különböző jelentése van, vagy olyan szavak, amelyeknek egyáltalán nincs meghatározott jelentése. A szóakadályok megértéséhez fontos, hogy megértsük a szó használatát a kontextusban.

Etimológia

A szó „akadozik” eredetileg a 16. századi németből származik, ahol a „hacken” igéből származik. A szó azt jelenti, hogy „felhasítani, megmunkálni, szétszabdalni”. A szó aztán a 17. században megjelent az angolban, ahol a „hack” szóból származott. A szó akkoriban azt jelentette, hogy „szabálytalanul, ingerszegényen, szaggatottan” beszélni. Az angol „akadozik” szó a 19. században jelent meg, amely akkoriban azt jelentette, hogy „megszakítottan, szaggatottan, szabálytalanul” beszélni. A szó a 20. században vált gyakoribbá, és azt jelentette, hogy „megszakítja, akadozik, lelassul”.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint az „akadozik” szó jelentése, „folyamatosan és bizonytalanul haladni, folyamatosan és bizonytalanul beszélni, vagy folyamatosan és bizonytalanul cselekedni”. A Webster’s Dictionary szerint az „akadozik” szó jelentése, „valamit elhalasztani, elhalasztani, vagy bizonytalanságot tükrözni”. A Cambridge Dictionary szerint az „akadozik” szó jelentése, „folyamatosan és bizonytalanul haladni, beszélni vagy cselekedni”. A Collins Dictionary szerint az „akadozik” szó jelentése, „folyamatosan és bizonytalanul haladni, beszélni vagy cselekedni, ami azt jelenti, hogy valamit nem sikerül elvégezni a megfelelő időben”.

Asszociációk

Akadozik szóval sokféle asszociációt kaphatunk, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Az egyik leggyakoribb használata, hogy a számítástechnika és a hálózatok területén használjuk, amikor egy adatátviteli folyamat akadozik, vagyis lassabban, mint várható, történik. Az akadozás lehet fizikai hálózati hiba miatt, ami lehet a vezeték megszakadása, vagy az eszközök közötti kapcsolat megszakadása, vagy egy szoftverhiba miatt. De akadozás használható a szövegközti közlésekre is. Ha valaki akadozva beszél, vagy akadozva gondolkodik, az azt jelenti, hogy lassan, több szünetet hagyva, küzdve a szavakkal próbálja megfogalmazni a gondolatait.

Szinonimák

 1. Elszakad.
 2. Elválik.
 3. Megszakít.
 4. Megszakad.
 5. Megválik.
 6. Távolodik.
 7. Elvágódik.
 8. Elhatárolódik.
 9. Elszakít.
 10. Leválik.

Antonímák

„Akadozik” szó antonimái közé tartozik a „folyékony”, „megbízható”, „pontos” és „hatékony”. Ezek a szavak jelzik, hogy valami szervezett, könnyen érthető, meggyőző és hatékony módon fut. Az akadozás ellenkezője, amikor valamilyen tevékenység vagy folyamat görcsösen halad, nehezen érthető és időigényes. Az akadozásnak számos oka lehet, beleértve a számítógépes technológiai problémákat, az elavult rendszereket, a szabályozási követelményeket, a személyi hiányt vagy akár a kompetencia hiányát. Az akadozás kiküszöbölése érdekében fontos, hogy a szervezetek megértsék és felismerjék a probléma okait, és hogy hatékony megoldásokat találjanak a problémák kezelésére.

Példamondatok

 1. Akadozik a számítógépem, ezért nem tudom megnyitni a fájlt.
 2. A hangkártya akadozik, ezért a zenét nem tudom hallani.
 3. A videó akadozik, ezért nem tudom megnézni a filmet.
 4. A hálózat akadozik, ezért nem tudok kapcsolódni az internethez.
 5. Az internetkapcsolat akadozik, ezért nem tudok letölteni semmit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: