Akaratlan szó jelentése

A szó „akaratlan” sokféle értelmezést kaphat, attól függően, hogy hogyan használjuk. Az alábbi cikk részletesen bemutatja, hogy mire használjuk ezt a szót, és milyen különböző jelentései vannak. A cikk rávilágít arra is, hogy mikor használjuk ezt a szót, és hogyan értelmezzük.

Lexikológia

Szó akaratlan olyan kifejezés, amely leírja, amikor valaki nem akar bizonyos dolgokat tenni, de mégis teszi őket. Ez azt jelenti, hogy a személy nem tudatosan cselekszik, hanem inkább az instinktusa vezérli őt. Például, ha valaki szorongást érez, akkor a szorongás által vezérelve a személy nem tudja megállítani magát attól, hogy elmenjen egy bizonyos helyről. Vagy ha egy személy stresszes, akkor az instinktusa vezérli őt arra, hogy elkerülje a stresszt okozó helyzeteket. A szó akaratlan tehát azt jelenti, hogy a személy nem tudatosan cselekszik, hanem inkább az instinktusa vezérli őt.

Etimológia

Akaratlan szó eredete a középkori latinban eredeztethető vissza. A „voluntarius” szó eredeti jelentése „szabad akaratú”, de később a „voluntas” szóval akaratot is jelentett. A „voluntas” szóból származik a „voluntarius” szó, ami azt jelenti, hogy szabad akaratú, és ez a középkori latinban akaratlan szónak felelt meg. A középkori latin „voluntarius” szóból nyertük az angol „unwilling” szót, ami ma akaratlan szónak felel meg.

Jelentés különböző szótárakban

Akaratlan szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az akaratlan szó „egy szó, amelyet az illető nem szándékosan mond el vagy ír le, és amelyet az illető nem tartozik magában”. A Cambridge Dictionary szerint az akaratlan szó „egy szó, amelyet az illető nem szándékosan mond el, ír le vagy cselekszik, és amelyet az illető nem tudja megállítani”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az akaratlan szó „egy szó, amelyet az illető nem szándékosan mond el, ír le vagy cselekszik, és amelyet az illető nem tudja megállítani vagy korrigálni”. Az akaratlan szó jelentése tehát a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában azt jelenti, hogy egy szót az illető nem szándékosan mond el, ír le vagy cselekszik, és amelyet az illető nem tudja megállítani vagy korrigálni.

Asszociációk

 • meglepő.
 • megdöbbenés.
 • tiltakozás.
 • szkeptikus.
 • ellenállás.
 • szembeszegülés.
 • megfutamodás.
 • kétségbeesés.

Szinonimák

 1. Meglepett.
 2. Megdöbbenés.
 3. Meglepetés.
 4. Szokatlan.
 5. Nem várt.
 6. Csodálkozás.
 7. Értetlenkedés.
 8. Megdöbbent.
 9. Felháborodás.

Példamondatok

 1. Az új szabályokra ő akaratlanul is alkalmazkodnia kellett.
 2. A változásokra akaratlanul is igyekeznie kellett.
 3. Ő akaratlanul is belekerült a helyzetbe.
 4. Ő akaratlanul is megváltozott az elmúlt évek alatt.
 5. Akaratlanul is változtatnia kellett a szokásain.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: