Akárhányadik szó jelentése

A „akárhányadik” szó egy olyan szó, amely a számokat és a sorszámokat jelöli. Ez a szó számos kontextusban használható, és ezek között leggyakrabban azt jelenti, hogy bármilyen sorszámú vagy bármilyen számú. Ebben a cikkben bemutatjuk a szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a különböző kontextusokban.

Lexikológia

A szó akárhányadik jelentése a számokkal kapcsolatos kifejezés, amely segítségével azt mondhatjuk, hogy egy adott szám bármelyik tagja a sorozatnak. Ez lehetővé teszi, hogy megállapítsuk, hogy melyik szám a következő a sorozatban, vagy hogy melyik szám az előző. Például, ha egy sorozatot a 3., 5., 7., 9. és 11. számok között mondunk, akkor a következő szám a sorozatban a 13. szám lenne. A szó akárhányadik segítségével könnyen kiszámíthatjuk, hogy melyik szám a következő.

Etimológia

Az akárhányadik szó eredete közvetlenül kapcsolódik a latin nyelvhez, mivel a szó egyik része a latin „qualis” szóból származik, amely „milyen” jelentéssel bír. A másik része a latin „quotus” szóból származik, amely „hányadik” jelentéssel bír. Így az akárhányadik szó eredeti jelentése „milyen hányadik”. Az akárhányadik szó először az angol nyelvben jelent meg a 16. században, de a latin eredetét megőrizte. Az akárhányadik szó ma már soknyelvű, és sokféleképpen használják a világban.

Jelentés különböző szótárakban

A különböző szótárakban a szó jelentése eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary például számos szó jelentését kínálja az egyes szavak számára. Például a szó „kávé” jelentése a következő: „Egy erős, sötét, keserű ital, amelyet kávébabból készítenek, és amelyet forró vízzel öntenek.” Az Urban Dictionary-ben azonban a szó jelentése más lehet. Például, a szó „kávé” jelentése az Urban Dictionary-ben a következő: „Egy ital, amely segít az embereknek, hogy felébredjenek és fókuszáljanak azokon a dolgokon, amelyeket el kell végezniük.”.

Asszociációk

– sorszám, – sorrend, – végtelen, – választás, – lehetőség, – variáció, – változat, – kombináció, – opció, – periódus, – sorozat.

Szinonimák

alternatív, variáns, változat, másodlagos, többszörös, kiegészítő, többlet.

Példamondatok

at készíthetünk:

  1. Akárhányadik alkalommal is játszottam a játékot, mindig új és izgalmas élményt nyújtott.
  2. Akárhányadik ismétlés után is, a szöveg még mindig ugyanolyan nehéznek tűnt.
  3. Akárhányadik alkalommal is próbáltam meg, nem sikerült megoldanom a feladatot.
  4. Akárhányadik kísérletet is teszek, nem tudom megoldani a problémát.
  5. Akárhányadik helyen is keressem, nem találok megoldást a problémára.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: