Akaródzik szó jelentése

Az akaródzik szó egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentéssel bír. A szó sokféleképpen használható és különböző kontextusokban használható. Ez a cikk részletesen bemutatja az akaródzik szó jelentését, és azt is megvizsgálja, hogyan használható a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A szó akaródzik egy olyan kifejezés, amelyet a magyar nyelv használ arra, hogy jelölje egyfajta kötelezettségérzetet vagy tiszteletet. A szó eredetileg a középkori magyar nyelvből származik és a „vágy” szóból ered. A szó különböző kontextusokban használható, de általában arra utal, hogy valaki köteles valamit tenni vagy tiszteletet mutatni valaki iránt. Például, ha valaki azt mondja, „Akaródzom tiszteletben tartani az előírásokat”, ez azt jelenti, hogy kötelezettséget érez arra, hogy betartsa az előírásokat. A szó használata különösen gyakori a vallásos kontextusokban, ahol arra emlékezteti az embereket, hogy tiszteletben kell tartaniuk a törvényeket és a szenteket.

Etimológia

A „akaródzik” szó eredete több mint 500 évre nyúlik vissza. A szó egy középfelnémet szóból ered, melynek jelentése „akarva lenni”. A kifejezés először 1453-ban jelent meg egy német költeményben, melynek címe „Der Tag des Gerichts”. A költeményben a következő kifejezés szerepel: „Es akarōdzik ein werden und ein sein”. A költeményben a szerző arra utal, hogy a jövőben mindenki számára el kell fogadnia, hogy valami történni fog, amit nem lehet megváltoztatni. A szó eredete tehát a jövőre vonatkozó előrejelzésekhez kapcsolódik.

Jelentés különböző szótárakban

A különböző szótárakban a „akaródzik” szó jelentése azt jelenti, hogy az egyénnek van egy célja vagy szándéka, amelyet megpróbál megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy az egyénnek valamilyen formában tudatában kell lennie annak, hogy mit szeretne elérni, és ez motiválni fogja őt a cél eléréséhez. A „akaródzik” szó egy olyan szó, amely kifejezi azt a konkrét szándékot, amelyet az egyénnek van, hogy elérje a célját. A „akaródzik” szó arra is utal, hogy az egyénnek erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy megvalósítsa azt, amit szeretne. Az egyénnek el kell fogadnia a kihívásokat és a nehézségeket, amelyekkel szembe kell néznie, hogy elérje a célját. A „akaródzik” szó arra is utal, hogy az egyénnek meg kell változtatnia magát és az életét, hogy elérje a célját.

Asszociációk

 • kapcsolódik.
 • csatlakozik.
 • összekapcsolódik.
 • összekötődik.
 • összefügg.
 • összefonódik.
 • összeköttetés.
 • kötődik.
 • kapcsolat.

Szinonimák

 1. Csatlakozik.
 2. Hozzácsatlakozik.
 3. Csatlakozása.
 4. Összekapcsolódik.
 5. Összeköttetés.
 6. Kötődik.
 7. Kapcsolódik.
 8. Kötődés.
 9. Egyesül.
 10. Összetartozik.

Példamondatok

 1. A kislány szeretett akárhová akármikor akármit csinálni, így akárhová el akart akárhol akaródzni.
 2. A fiú nem volt hajlandó akárhová akármikor akármit csinálni, ezért sohasem akart akárhová akárhol akaródzni.
 3. A házaspár együtt akart akárhová akármikor akármit csinálni, így mindig akartak akárhová akárhol akaródzni.
 4. A két barát úgy döntött, hogy akárhová akármikor akármit csinálnak, és mindig akartak akárhová akárhol akaródzni.
 5. A nővér úgy vélte, hogy akárhová akármikor akármit csinál, mindig akart akárhová akárhol akaródzni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: