Akkommodál szó jelentése

Az akkommodál szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a hétköznapi életben, de sokan nem tudják, hogy pontosan mire utal. Ez a cikk megvizsgálja a szó jelentését, és megmagyarázza, hogyan használható a nyelvben.

Lexikológia

Akkommodálás azt jelenti, hogy alkalmazkodni a körülményekhez, és alkalmazkodni a környezethez. Az akkommodálás az egyik legfontosabb készség, amelyet a mai világban el kell sajátítania mindenkinek. Az akkommodálás képességének megszerzéséhez fontos, hogy megértsük, hogyan működik a különböző helyzetekben, és hogyan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az akkommodálás segít abban, hogy jobban megértsük mások gondolatait és érzéseit, és hogy megbirkózzunk a különböző helyzetekkel. Az akkommodálás segíthet abban is, hogy hatékonyabban dolgozzunk együtt másokkal, és hogy hatékonyabban kommunikáljunk másokkal. Az akkommodálás segít abban is, hogy jobban megértsük a különböző helyzeteket, és hogy jobban tudjunk alkalmazkodni azokhoz.

Etimológia

A szó eredete a latin accommodare szóból ered, ami annyit jelent, hogy „megfelelővé tenni” vagy „alkalmazkodni”. Az accommodare szó eredeti jelentése az volt, hogy „igazítani, illeszkedni, alkalmazkodni, kiegyenlíteni, beilleszkedni, hozzáigazítani, összeegyeztetni”. A szó egy másik jelentése az volt, hogy „eltéríteni, megváltoztatni, módosítani”. A kifejezés a 15. században megjelent az angolban, és ez idő tájt már használták a „megfelelővé tenni” jelentéssel. A szó a későbbiekben elterjedt az angolban, és a 19. században már az „alkalmazkodni” jelentéssel is használták.

Jelentés különböző szótárakban

A „akkommodál” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a szó jelentése „alkalmazkodni valamihez; összhangba hozni a kívánt célokkal”. Az American Heritage Dictionary of the English Language (AHDEL) szerint a szó jelentése „változtatni, igazítani, alkalmazkodni valamihez; megfelelővé tenni valamihez”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „alkalmazkodni a körülményekhez”. Az Urban Dictionary szerint a szó jelentése „alkalmazkodni a körülményekhez, hogy jobban megértsük egymást”. Az összehasonlítás alapján látható, hogy a szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban, de mindegyikben hasonló általános jelentéssel rendelkezik.

Asszociációk

 • fogadókészség.
 • alkalmazkodás.
 • rugalmasság.
 • támogatás.
 • megértés.
 • szeretet.

Szinonimák

 1. Megfelelővé tesz.
 2. Alkalmazkodik.
 3. Engedményt tesz.
 4. Hozzárendel.
 5. Alkalmaz.
 6. Kompromisszumot köt.
 7. Igazít.
 8. Igazodik.
 9. Adaptál.
 10. Beilleszkedik.

Példamondatok

 1. A szálloda kényelmesen akkommodálja a vendégek igényeit.
 2. Az új szoftver könnyen akkommodálja a vállalat számára szükséges feladatokat.
 3. A könyvtár széles körű igényeket akkommodál a látogatók számára.
 4. Az új rendszer képes akkommodálni a folyamatosan változó igényeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: