Aközben szó jelentése

Az „aközben” szó egy olyan általános kifejezés, amelyet számos nyelvben használnak. A kifejezés jelentése különböző kontextusokban eltérő lehet, de általában a két történés között eltelt időre, vagy arra utal, hogy két dolog egyszerre történik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az „aközben” szó jelentését, és különböző helyzetekben való használatát.

Lexikológia

A lexikológia egy olyan tudomány, amely tanulmányozza a nyelvi kifejezések és szavak jelentését. Ez azt jelenti, hogy a lexikológusok megvizsgálják az egyes szavak összetevőit, a mögöttük lévő kontextust, és a szavak szóbeli és írásbeli használatát. Az eredmény az, hogy a lexikológusok megérthetik, hogyan határozzák meg és használják a nyelvi kifejezéseket, és ezáltal segítenek másoknak jobban megérteni a nyelvet. A lexikológiai kutatások azt is megmutatják, hogy a szavak milyen kulturális és társadalmi kontextusokban vannak jelen, és milyen jelentésük van. Ez segít megérteni, hogy a szavak milyen módon határozzák meg a társadalmi és kulturális kapcsolatokat, és hogyan módosítják a nyelvi használatot.

Etimológia

A „aközben” szó etimológiája nagyon érdekes. A szó eredetileg a németben szerepelt, ahol az „auch” szóból ered. A szó jelentése „ugyanakkor”, „ugyanabban az időben” vagy „egyidejűleg”. A német szó „auch” eredetileg a germán nyelvből származik, amely az „ahwa” szóból ered. A germán szó jelentése „ugyanakkor”, „egyidejűleg”. A szó a 17. században került be a nyelvünkbe, és azóta is használják. A „aközben” szó nagyon hasznos, mivel segít kifejezni, hogy a két esemény egyidejűleg vagy egymás után történt.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint a „aközben” szó jelentése „közben, közben, közben”. Az American Heritage Dictionary szerint a „aközben” szó jelentése „közben, ugyanabban az időben, alatt”. Az Cambridge Dictionary szerint a „aközben” szó jelentése „közben, közben, ugyanabban az időben”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a „aközben” szó jelentése „közben, közben, ugyanabban az időben”. A Collins English Dictionary szerint a „aközben” szó jelentése „közben, közben, ugyanabban az időben”.

Asszociációk

A „közben” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik legáltalánosabb asszociáció az időbeli folyamatról szól. Egyesek a „közben” szónak egy olyan jelentéssel társítják, amely arra utal, hogy valami történt a múltban, amitől eltérő körülmények következtek be. Mások szerint a „közben” szó arra utal, hogy a jelenlegi helyzetet átmeneti állapotnak tekintik, ami azt jelenti, hogy az eredeti helyzet változni fog a közeljövőben. Végül, a „közben” szó sokak számára azt jelenti, hogy egy bizonyos cselekvés folyamatban van, ami a közeljövőben befejeződik. Mindegyik asszociáció egyfajta szubjektív értelmezést igényel, amely különböző emberek számára eltérő jelentést hordozhat.

Szinonimák

 • eközben.
 • közben.
 • közbenjárás.
 • ugyanakkor.
 • addig.
 • közbenjárva.
 • folyamatosan.
 • közbenfolyamatosan.
 • egyidejűleg.
 • párhuzamosan.

Antonímák

„Aközben” szó antonimái közé tartoznak az olyan szavak, mint „később”, „közvetlenül utána”, „utána”, „majd” és „hamarosan”. Ezek a szavak arra utalnak, hogy egy esemény vagy cselekvés előtt, után vagy közben történik. Ezek a szavak arra is utalnak, hogy az események nem egyidejűleg történnek, hanem egymás után. Például, ha valaki azt mondja, „aközben megváltoztattam a terveimet”, ez azt jelenti, hogy a tervei megváltoztak a cselekvés előtt vagy közben. Ezzel szemben, ha valaki azt mondja, „majd megváltoztatom a terveimet”, ez azt jelenti, hogy a tervei megváltoznak a cselekvés után.

Példamondatok

 1. Aközben, végigolvastam a könyvet.
 2. Aközben, elkezdtem készülni a tesztre.
 3. Aközben, szünetet tartottunk a munkában.
 4. Aközben, elkezdtem több időt tölteni a barátaimmal.
 5. Aközben, elkezdtem követni az új diétámat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: