Alábuktat szó jelentése

A „alábuktat” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a különböző kontextusokban. A szó jelentése elsőre nem feltétlenül egyértelmű, így ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy miként használják ezt a kifejezést, és milyen jelentéseket hordozhat.

Lexikológia

Szó alábuktatás azt jelenti, hogy valakit vagy valamit alárendelünk valamilyen kötelezettségnek, elvárásnak, szabálynak vagy határozatnak. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk és betartjuk azokat a követelményeket és feltételeket, amelyeket mások előírnak. Ez a feltételrendszer lehet egy szerződés, egy törvény, egy kódex, egy szabályzat vagy egy szabály. Amikor szó alábuktatunk valamit, ez azt jelenti, hogy elfogadjuk és betartjuk a szabályokat, amelyeket egy másik személy vagy szervezet megfogalmazott. Szó alábuktatás nem csak a kötelezettségekre vonatkozik, de azokra a következményekre is, amelyekkel jár, ha megszegjük a feltételeket vagy szabályokat.

Etimológia

Az alábuktat szó eredete a 16. században kezdődött. A szó egy latin szóból származik, amely „submittere” volt, amelynek jelentése „letérdelni” vagy „letérdelni”. A szó első használata akkor történt, amikor az emberek letérdeltek az uralkodó előtt, hogy megmutassák tiszteletüket és engedelmességüket. Az alábuktat szó eredete összefüggésben áll a tisztelet és engedelmesség kifejezésével. A szó használatát azóta is széles körben alkalmazzák a tisztelet és engedelmesség megmutatására, bármilyen körülmények között.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „alábuktat” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. The Oxford English Dictionary (OED) szerint a szó jelentése „fizikailag vagy szellemileg alárendelni valakit mások előtt, vagy elismerni valakinek az ügyességét, képességét, vagy hűségét”. A Webster’s Third New International Dictionary szerint a szó jelentése „valakit alárendelni, vagy elismerni valakinek a képességét, ügyességét, vagy hűségét”. A Cambridge Dictionary szerint a szó jelentése „alárendelni valakit, hogy elismerje mások előtt az ügyességét, képességét, vagy hűségét”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a szó jelentése „alárendelni valakit, hogy elismerje mások előtt az ügyességét, képességét, vagy hűségét”.

Asszociációk

– lehajolás, térdelés, meghajlás, tisztelet, alázat, szolgálat, engedelmesség, személyes bocsánatkérés.

Szinonimák

 1. leenged.
 2. leereszt.
 3. ledönt.
 4. lesüllyeszt.
 5. elenged.
 6. elsüllyeszt.
 7. elmerül.
 8. elsüllyed.

Példamondatok

 1. A táncművész alábuktatott, amikor előadta a táncát.
 2. A színész alábuktatott a színpadon, hogy megköszönje az alkotóknak a munkájukat.
 3. A katona alábuktatott, amikor meghajolt a király előtt.
 4. Az alábuktatás egy olyan gesztus, amelyet sok kultúrában használnak, hogy tiszteletet bizonyítsanak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: