Aláfest szó jelentése

A „aláfest” szó sokféle kontextusban használatos, de legtöbbször olyan értelemben, hogy egy dolog alárendel egy másik dolgot, és ezáltal támogatja, erősíti azt. A cikk megvizsgálja a szó jelentését, és bemutatja, hogyan használható a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Szó aláfestés akkor következik be, amikor a szövegben használt szavak vagy kifejezések jelentősebb üzenetet közvetítenek, mint amit első olvasatra feltételezünk. Ezek a szavak vagy kifejezések gyakran összefüggnek a témával, és segíthetnek abban, hogy a szöveg mélyebb értelmet nyerjen. A szó aláfestés különösen hasznos lehet a kreatív írásnál, amikor a szerző szeretné megosztani az olvasóval a saját érzéseit és gondolatait. Ez lehetővé teszi, hogy a szöveg sokkal erőteljesebb mondanivalóval rendelkezzen, mint amit egy szimpla szómagyarázat tudna nyújtani.

Etimológia

Az aláfest szó eredete visszavezethető a 15. századig, amikor a költők és írók használták, hogy leírják az alapvető érzéseket, amelyeket egy művük útján akartak elérni. A szó a latin aláfesto szóból származik, amelynek jelentése „aláfesteni”. A szó használata a költészetben azt jelentette, hogy a szerző kifejezi az alapvető érzéseit és érzelmeit, amelyeket a művének alá kellett támasztania. A szó használata azonban idővel elterjedt a zene területére is, ahol arra utal, hogy az alapvető hangok és ritmusok, amelyek elősegítik a dalok összetettségét és szövegét, az aláfestést képezik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „aláfest” számos különböző szótárban megtalálható, és számos különböző jelentést kölcsönöz neki. Az Oxford English Dictionary szerint az aláfest „valami olyan kifejezést, hangsúlyt vagy egyszerűen csak hangulatot ad valaminek, ami mélyebb jelentést, értelmet vagy érzelmet közvetít”. A Merriam-Webster szótár szerint az aláfest „valami olyan dolog, amely megerősíti, erősíti vagy kiemeli valami más jelentését, értelmét vagy érzelmét”. A Cambridge English Dictionary szerint az aláfest „valami, ami további jelentést, értelmet vagy érzelmet ad valaminek”. Az aláfest szó tehát általánosságban valami olyan dolognak tekinthető, amely megerősíti vagy kiemeli egy másik dolog jelentését, értelmét vagy érzelmét.

Asszociációk

 • születésnap,.
 • ünnep,.
 • tánc,.
 • lakoma,.
 • család,.
 • öröm,.
 • üdvözlet,.
 • ajándék,.
 • szeretet,.
 • szerencse.

Szinonimák

 1. Imádkozni.
 2. Könyörögni.
 3. Böjtölni.
 4. Könyörülni.
 5. Énekelni.
 6. Magasztalni.
 7. Isteni dicséretet énekelni.
 8. Könyörgéssel közelíteni.
 9. Istennek hálát adni.
 10. Örömünnepet tartani.

Példamondatok

 1. Az aláfestés előtt a falat alaposan meg kell tisztítani.
 2. Az aláfestés után száradás után már festhetjük is a falat.
 3. Az aláfestéssel a hibák eltüntethetők a felületről.
 4. Az aláfestést száradás után lehet csak megkezdeni.
 5. Az aláfestés alapos előkészítést igényel.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: