Alakítás szó jelentése

Az alakítás fogalma sokféleképpen értelmezhető, és a különböző kontextusokban más-más jelentéseket hordozhat. A cikkben megvizsgáljuk, hogy mik az alakítás szó jelentései, és hogyan lehet ezt alkalmazni a mindennapi életben.

Lexikológia

Szó alakítás a nyelvészetben az a folyamat, amelynek során szavak jelentése, használata és formája változik az idő múlásával. A szó alakítás két fő módja a morfológiai alakítás és a szemantikai alakítás. A morfológiai alakítás a szavak formájának változását jelenti, amely lehet egy szó végének megváltoztatása, egy szó összetételének változtatása, egy szó ragozásának megváltoztatása, stb. A szemantikai alakítás a szavak jelentésének változását jelenti, amely lehet egy szó új jelentésének megalkotása, egy szó jelentésének átalakítása, egy szó jelentésének összetételének megváltoztatása, stb.

Etimológia

A szó eredete a régi latin „aliqua figura” kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy „valamilyen alak”. A kifejezés a középkori latinban alakult át „aliqua figura”-ra, ami „valamilyen alakítás”-ra fordítható. A kifejezés általában azt jelentette, hogy valamilyen anyagot, mint például fát, fémet vagy követ, alakítani lehet, hogy szép és használható dolgokat készítsünk belőle. A kifejezés az 1500-as években terjedt el Európában, és a mai napig használatos.

Jelentés különböző szótárakban

Az alakítás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az alakítás szó jelentése „az átalakítás, az átalakítás vagy a megváltoztatás összefoglaló neve”. A Merriam-Webster szótár szerint az alakítás szó jelentése „a dolgok megváltoztatása vagy átalakítása a kívánt cél elérésére”. A Cambridge Dictionary szerint az alakítás szó jelentése „a dolgok megváltoztatása, átalakítása vagy átalakítása valamilyen cél elérésére”. Az alakítás szó jelentése tehát eltérő lehet attól függően, hogy melyik szótárból fordítjuk.

Asszociációk

 • átalakítás.
 • átváltoztatás.
 • átformálás.
 • áthelyezés.
 • átdolgozás.
 • átfogalmazás.
 • átértékelés.
 • átírás.
 • átrendezés.
 • átstrukturálás.

Szinonimák

átalakítás, átformálás, átszabás, átrendezés, átírás, átstrukturálás, átépítés, megváltoztatás, átszerkeztetés, átrendezés, átállítás.

Példamondatok

 1. Az új szabályok alapján a munkaügyi központoknak át kell alakítaniuk a szolgáltatásaikat.
 2. A mérnökök alakították a tervezett szerkezetet, hogy jobban megfeleljen a követelményeknek.
 3. Az üzleti vezetők alakították az árazási politikát, hogy jobban megfeleljenek a piaci igényeknek.
 4. A színész alakította a karaktert, hogy hitelesebb legyen a szerep.
 5. Az író alakította a történetet, hogy jobban illeszkedjen a cselekményhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: