Alapeszme szó jelentése

Az alapeszme (angolul: premise) szó jelentése sokféleképpen értelmezhető, és számos területen használják. Az alapeszme egy olyan alapvető igazság, amelyet feltételezünk, és amely alapján további következtetéseket vonunk le. Az alapeszmék alapvetően kétféleképpen használhatók: egyrészt, mint a logikai gondolatmenet alapja, és másrészt, mint a tudományos elmélet alapja. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az alapeszme szó jelentését, és különböző területeken való alkalmazását.

Lexikológia

Az alapeszme az egy olyan fogalom, amely a nyelvészetben használatos. Az alapeszme az egy olyan szó, amely egy nyelvben jelen van, és amely az alapvető értelmezését adja a szó egy adott nyelven. Az alapeszme egy olyan szó, amely segít a szó jelentésének meghatározásában, és amely számos szófajú szóhoz hasonlóan használható. Az alapeszme segít a szó jelentésének meghatározásában, mivel segít meghatározni, hogy egy adott szó melyik szófajú. Az alapeszme segít meghatározni, hogy egy adott szó melyik szófajú, és milyen módon jelenti azt. Az alapeszme segít meghatározni, hogy egy adott szó milyen értelmet kap, és hogyan kapcsolódik a többi szóhoz.

Etimológia

A szó „alapeszme” első használata a 17. században történt meg, amikor René Descartes, a francia filozófus először használta a kifejezést a filozófiai munkájában. Descartes számára az alapeszme a filozófiai gondolkodás alapja volt, amelyet a személyes tapasztalatokból és a közös értelemből származó általános elvekre alapozott. Descartes úgy vélte, hogy az alapeszme képes közvetíteni az igazságot, mivel segít az embereknek abban, hogy megértsék a világot és a világban lévő dolgokat. Az alapeszme szó Descartes által használt kifejezés volt, amelyet azóta széles körben használnak a filozófiai, tudományos és más szakmai körökben.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „alapeszme” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az alapeszme egy „általánosan elfogadott, általánosan elfogadott és elterjedt cél, érték, elv vagy ideológia”. A Merriam-Webster szótár szerint az alapeszme „egy közös alapot képező, általánosan elfogadott elv, nézet vagy érték”. A Cambridge Dictionary szerint az alapeszme „egy olyan általánosan elfogadott elv, elképzelés vagy nézet, amely alapján más dolgokat mérlegelünk”. Az alapeszmék általában olyan alapelveket jelentenek, amelyeket több kultúra, vallás vagy társadalom is elfogad.

Asszociációk

 • főzés.
 • recept.
 • ételek.
 • ízek.
 • ínyencség.
 • ízorgia.
 • ízvilág.
 • finom.
 • gasztronómia.
 • ételkészítés.

Szinonimák

egyenlő, azonos, megegyező, ekvivalens, megfelelő, ugyanolyan, homogén, uniformis.

Példamondatok

at is készíthetsz.

 1. Az alapeszme az, hogy a munka megszenteli az embert.
 2. Az alapeszme az, hogy a lelkiismeret az egyetlen igazság.
 3. Az alapeszme az, hogy a szeretet és a megbocsátás mindenkinek javára válik.
 4. Az alapeszme az, hogy a jó döntések alapját az igazság és a becsület képezik.
 5. Az alapeszme az, hogy a türelem és a szeretet a legjobb út a békéhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: