Alapszik szó jelentése

Az alapszik szó egy köznyelvi kifejezés, amely gyakran használatos a mindennapi beszédben és írásban. Ez a szó egy olyan kifejezést jelöl, amely arra utal, hogy egy dolog egy másik dologra alapul, vagy hogy valami másra van szükség ahhoz, hogy egy dolog működni tudjon. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent az alapszik szó, és miként használhatjuk ezt a kifejezést a mindennapi beszédben és írásban.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely a szavak jelentését, szóalakját és szóhasználatát vizsgálja. A lexikológia alapvetően a szó jelentésére és használatára koncentrál, és egy szó lexikológiai jellemzőit vizsgálja. A lexikológia magában foglalja a szó eredetének megértését, annak, hogy hogyan alakult át a különböző nyelvekben, és azt, hogy milyen jelentéseket és használatokat társítunk a szóhoz. A lexikológia kutatási területe a szókincs és a szóhasználat kutatása, amelyek segítenek megérteni a nyelv szerkezetét és használatát. A lexikológiai kutatások segítenek megérteni a nyelv szintaktikai, morfológiai és szemantikai struktúráját. A lexikológia általában a tudományos és akadémiai kutatások részét képezi, de számos más társadalmi, kulturális és kreatív alkalmazását is megtaláljuk.

Etimológia

Az angol szó „alapszik” a 14. században jelent meg, és eredete a latin „basis” szóból származik. A latin szó „basis” jelentése „alap” vagy „alapja”, és ez maga is a görög „basis” szóból származik, ami azt jelenti, „állvány”. A szó eredeti jelentése tehát az, hogy valami alapjára épül, ami valamilyen módon biztosítja a stabilitást. A kifejezés a mai napig használatban van, és gyakran használják arra, hogy leírják, hogy valami a valamire támaszkodik, vagy valami alapján működik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, attól függően, hogy milyen típusú szótárba kerül. A legtöbb szótár szerint alapszik jelentése „megvan, megalapozott” vagy „alapokon nyugszik”. Egyes szótárakban a szó jelentése „főbb” vagy „alapvető” is lehet. Egyes szótárakban a szó jelentése „megalapozott” vagy „alapvető” is lehet. A Webster szótár jelentése szerint alapszik jelentése „megalapozott, alapos”. A Thesaurus szótár jelentése szerint alapszik jelentése „alapvető, alapos, biztos, erős, megalapozott”.

Asszociációk

Az „alapszik” szó számos asszociációt kelt az emberekben. Az egyik leggyakoribb asszociáció egy bizonyos alap, mint például egy ház alapjai. Az alapok szükségesek ahhoz, hogy egy épület – vagy akár egy kapcsolat – megerősítse magát. Az alapok meghatározzák a tartósságot, és ezért fontos megérteni, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy építmény vagy kapcsolat megfelelő alapokon álljon. Ugyanakkor az „alapszik” szó más asszociációkat is kelt. Az emberek számára ez azt jelenti, hogy valamiféle alapelv vagy alapelvek vannak jelen, amelyek meghatározzák, hogy hogyan működik egy dolog. Az alapelvek meghatározzák, hogy mi a helyes és mi a helytelen, mi a helyes út, és mi a helytelen. Az alapelvek azt is meghatározzák, hogy mi a megfelelő és mi a megfelelőtlen módja annak, hogy valaki cselekedjen. Az alapelvek segítenek az embereknek abban, hogy megértsék, milyen következményei vannak egy adott cselekedetnek. Az alapelvek segítséget nyújtanak az embereknek abban, hogy meghatározzák, mire van szükségük, hogy elérjék céljaikat. Az alapelvek segítenek az embereknek abban, hogy megértsék, mi a helyes és mi a helytelen.

Szinonimák

 1. alapul.
 2. nyugszik.
 3. áll.
 4. épül.
 5. támaszkodik.
 6. bázik.
 7. támasztja.
 8. szükségeltetik.
 9. alapoz.
 10. bízik.

Antonímák

A szó „alapszik” számos antonimát tartalmaz. Ezek közé tartozik a „felszáll”, a „költözik”, a „felszabadul”, a „szabadul”, a „elhagy”, a „felold”, a „felbomlik”, a „felbont” és a „megszűnik”. Ezek a szavak jelzik, hogy valami vagy valaki elmozdul valahonnan, vagy megszünteti a jelenlegi helyzetét. Például, ha valaki elhagyja a munkahelyét, akkor azt mondhatjuk, hogy elhagyta. Ugyanígy, ha egy szerződés felbomlik, akkor azt mondhatjuk, hogy felbomlott. Ezek az antonimák jelzik, hogy valami vagy valaki megváltozik, és elmozdul egy új helyre, vagy megszünteti a jelenlegi helyzetét.

Példamondatok

 1. A munkám alapszik a szorgalmon és a kitartáson.
 2. Az üzleti stratégiám alapszik a kockázatvállalás elkerülésén.
 3. Az ötletem alapszik a szükségletek és az igények kielégítésén.
 4. Az állásom alapszik a megfelelő készségekre és kvalifikációkra.
 5. Az üzleti modellünk alapszik a költséghatékonyság elvén.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: