Alapvonás szó jelentése

A szó „alapvonás” sokféle jelentéssel rendelkezik, és a különböző kontextusokban eltérő módon használják. Az alapvonások olyan jellemzők, amelyek egy személy, egy tárgy vagy egy koncepció általános tulajdonságait jellemzik, és ezeket a tulajdonságokat alapul szolgáló alapvető jellemzőknek tekintik. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a szó „alapvonás” jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a különböző kontextusokban.

Lexikológia

A szó alapvonás egy olyan nyelvészeti fogalom, amely a szavak alapján meghatározza egy nyelv szóalakzatát és szótárát. A szóalapvonások a nyelv alapvető szabályait hivatottak meghatározni, és ezek alapján a szavak jelentését és helyes használatát. A szóalapvonások meghatározzák, hogy a szavak melyik kategóriába tartoznak, milyen szemantikai jelentésük van, és mely szavak szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A szóalapvonások lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük és helyesen használjuk a nyelvünket. Az alapvonások segítségével megértjük, hogy egy szó jelentése miben különbözik egy másiktól, és ezáltal különböző nyelvi kontextusokban helyesen használhatjuk ezeket.

Etimológia

A szó „alapvonás” eredete a görög „arche” szóból származik, amelyet a görög filozófusok használtak annak jelölésére, hogy valami alapvető, azaz eredeti és általános. A szó a tudományban és a filozófiában egyaránt használatos, és számos esetben a kultúra, a művészet és a társadalom alapvető sajátosságait jelöli. Az alapvonások egy adott kontextusban ismertetik a konkrét jelenségek alapját, amelyeket az adott kontextusban megfigyelhetünk. Az alapvonások lehetnek természetes, történelmi, kulturális, szociális, gazdasági, politikai stb., és ezeket a jellemzőket használhatjuk ahhoz, hogy jobban megértsük egy adott helyzetet, kontextust vagy szituációt.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az alapvonás a „legfontosabb, meghatározó tulajdonságok, képességek, jellemzők kollektívuma”. A Merriam-Webster szerint az alapvonás „az egyén jellemének olyan jellegzetessége, amely alapján azonosítani lehet”. A Cambridge Dictionary szerint az alapvonás „olyan tulajdonság vagy jellemző, amely egy személyt vagy egy dolgot különböztet meg másoktól”. Az Urban Dictionary szerint az alapvonás „az egyén jellemzői”.

Asszociációk

 • alapvető.
 • bázis.
 • elemi.
 • esszenciális.
 • összetevő.
 • közös.
 • alap.
 • tulajdonság.
 • jellemző.
 • konstans.

Szinonimák

Esszenciális, lényegi, alapvető, fundamentális, alapvető, kardinális, alapjellegű, központi, közös.

Példamondatok

 1. Az alapvonások megmutatják, hogy az egyén milyen személyiséggel rendelkezik.
 2. Az alapvonások meghatározzák, hogy milyen cselekvéseket választunk.
 3. Az alapvonások sokat mondanak arról, hogy milyen kapcsolatokban állunk másokkal.
 4. Az alapvonások segítenek megérteni, hogy hogyan reagálunk különböző helyzetekben.
 5. Az alapvonások segíthetnek azonosítani érzéseinket és gondolatainkat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: