Alattos szó jelentése

A szó „alattos” sokféle értelmet vehet fel, amelyek között különbségek vannak a használatban, a jelentésben és az egyes kultúrákban. A cikk bemutatja ezeket a jelentéseket, és megvizsgálja, hogy hogyan használják a különböző kultúrákban. Azt is megvizsgálja, hogy milyen kontextusokban használják, és hogyan változtathatja meg az értelmezését.

Lexikológia

Szó alattos az egyik legrégebbi és legrégebbi szóhasználati mód, amelyet a költők és írók számos kultúrában használnak. A szó alattos egy olyan művészi nyelvi eszköz, amelyet a szerzők használnak ahhoz, hogy kifejezésre juttassák érzéseiket és gondolataikat az olvasók számára. A szó alattosban a szerző elrejti a jelentését, olyan szavakat és kifejezéseket használva, amelyek egyfajta metaforikus jelentéssel bírnak. A szó alattos használatának két fő célja van: a szerző szándékai kifejezése és a jelentés árnyalása. A szó alattos segítségével a szerző kifejezheti érzéseit az olvasók számára, miközben elrejti a jelentését. Ez a művészi nyelvi eszköz segít a szerzőnek abban, hogy összetettebb és árnyaltabb kifejezést használjon a műveiben.

Etimológia

Az alattos szó eredete több mint kétszáz évre nyúlik vissza. Az eredeti szóhasználatban az alattos szót a 17. századi angolban használták, amikor a szót „attentive”-nek fordították. A szó eredetileg a figyelmes jelentéssel rendelkezett, de idővel a következőképpen változott: a figyelmes jelentés mellett egyfajta megbecsülés, szeretet és alázat is jelentéssel bírt. Az alattos szó egyik legelső használatát a 18. században találjuk meg, amikor a szót a „humble”-nek fordították. A szót ekkor elsősorban a vallási kontextusban használták, amikor a vallási vezetők az alázatot hangsúlyozták.

Jelentés különböző szótárakban

Az alattos szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az alattos szó „általában kedvező jelentéssel bír, amelynek jelentése valamilyen pozitív tulajdonság vagy tevékenység jelzése.” Az American Heritage Dictionary (AHD) szerint az alattos szó „valamilyen jó tulajdonságot vagy tevékenységet jelöl, amelyet a társadalom általában elismer és tisztel.” A Merriam-Webster Dictionary (MWD) szerint az alattos szó „valamilyen erényes tulajdonságot vagy tevékenységet jelöl, amelyet a társadalom általában elismer és tisztel.” Azt is megjegyzi, hogy az alattos szó „általában kedvező jelentéssel bír”.

Asszociációk

 • törvény.
 • jog.
 • jogrend.
 • jogalkotás.
 • bíróság.
 • igazság.
 • büntetés.
 • szabályozás.
 • döntés.
 • ítélet.

Szinonimák

 1. Subservient.
 2. Obedient.
 3. Compliant.
 4. Docile.
 5. Submissive.
 6. Biddable.
 7. Meek.
 8. Pliant.
 9. Amenable.
 10. Dutiful.

Példamondatok

at írni.

 1. Az alattos tevékenység a szegénység elleni küzdelem fontos eszköze.
 2. Az alattos személyek nagyban hozzájárulnak a társadalmi igazságosság eléréséhez.
 3. Az alattos emberek áldozatot hoznak a jó ügyekért.
 4. Az alattos cselekedeteket sokan elismerik a társadalomban.
 5. Az alattos munka a szegények és a rászorulók számára is nagy segítséget nyújt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: