Alázatoskodik szó jelentése

Az alázatoskodás egy nagyon fontos szociális készség, amelyet sokan nem értékelnek megfelelően. Az alázatoskodás jelentése többféle lehet, de alapvetően azt jelenti, hogy valaki tisztelettel bán másokkal, és elfogadja azok véleményét és döntéseit. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az alázatoskodás fogalmát, és megvitatjuk, hogyan lehet alkalmazni ezt a készséget életünkben.

Lexikológia

Szó alázatoskodik jelentése, hogy valaki önkéntesen elfogadja a mások által meghatározott elvárásokat, szabályokat vagy határokat. Ez azt jelenti, hogy a személy megpróbál megfelelni a mások által meghatározott elvárásoknak, szabályoknak és határoknak, anélkül, hogy ellenállna nekik. A szó alázatoskodik gyakran akkor használatos, amikor valaki tisztelettel és tisztelettel bán másokkal, és hajlandó kompromisszumot kötni, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Valaki, aki szó alázatoskodik, hajlandó elfogadni a mások által meghatározott határokat és szabályokat, még akkor is, ha azokkal nem ért egyet. A szó alázatoskodik gyakran használatos akkor is, amikor valaki elfogadja a mások által meghatározott elvárásokat anélkül, hogy kérdőjeleket vetne fel róluk.

Etimológia

Az alázatoskodik szó eredete a latin alacritas szóból származik, ami magában foglalja az alacrity szót, ami lelkesedést jelent. A szó gyakran használatos a XVII. századi angolban, amikor az emberek gyakran használták az alázatosság kifejezésére. Az alázatoskodik szót először William Shakespeare használta a 1608-as Coriolanus című darabjában. Az alacrity szó használata az alázatoskodik szóval együtt a XVIII. században terjedt el. Az alázatoskodik szót az angolban általában az alázatosság kifejezésére használják, de más nyelveken is használják. Például a kínai nyelvben a szót általában a kínai alázatosság kifejezésére használják.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „alázatoskodik” számos különböző szótárban megtalálható, és egyaránt meghatározza a szó jelentését. Az Oxford English Dictionary szerint alázatoskodik egy olyan szó, amely arra utal, hogy valaki „kifejezte a tiszteletét és szolgálatkészségét valaki más előtt, és elfogadta az alárendeltséget”. A Merriam-Webster szótár szerint az alázatoskodik „elismeri valaki más feletti fölényét, elismeri az alárendeltséget”. A Cambridge Dictionary szerint az alázatoskodik „mutatja tiszteletét és engedelmességet valaki más előtt, és elfogadja a vezetői szerepét”. Az Urban Dictionary szerint az alázatoskodik „felismeri és elfogadja valaki más fölényét, és tisztelettel bánni vele”. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az alázatoskodik szó jelentése általánosan elfogadottnak tekinthető.

Asszociációk

 • tiszteletteljes.
 • megfelelő.
 • szolgálatkész.
 • alacsonyabbrendű.
 • hálás.
 • engedelmes.

Szinonimák

 1. Megtisztel.
 2. Becsületes.
 3. Tiszteletteljes.
 4. Befogadó.
 5. Alázatos.
 6. Udvarias.
 7. Respektál.
 8. Tisztelettudó.
 9. Szolgálatkész.
 10. Birodalom.

Példamondatok

at írhatnánk:

 1. A kisgyermek alázatoskodott az iskolai tanárnak.
 2. A király alázatoskodott a népnek.
 3. A vezető alázatoskodott a munkatársainak.
 4. A diák alázatoskodott a tanárának.
 5. A szolgáló alázatoskodott a vendégeknek.
 6. A tanuló alázatoskodott a professzorának.
 7. Az ügyfél alázatoskodott a szolgáltatónak.
 8. Az alkalmazott alázatoskodott a vezetőjének.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: