Albán szó jelentése

Az albán nyelv egy olyan nyelv, amely Európában és a Balkánon beszéltek. Az albán nyelv különleges és összetett nyelv, amely sok különböző nyelvből áll össze. Az albán szó jelentése is különböző lehet, attól függően, hogy melyik albán nyelvjárásban használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az albán szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan állítják össze az albán szavakat.

Lexikológia

Az albán szó egy nyelv, amelyet Albániában és a környező országokban beszélnek. A nyelv több mint 2,7 millió ember által használt, és az albán nyelv egyike Európa legrégebbi nyelveinek. Az albán nyelv nagyon közel áll a szláv nyelvekhez, de különböző szókincssel és struktúrával rendelkezik. Az albán szókincsben sok olyan szó van, amelyeket szláv eredetűnek tartanak, de a nyelvben használt szavak sokfélék lehetnek. Az albán nyelvben számos ógörög szó is megtalálható, valamint sok olyan szó, amelyeket a török nyelvből vették át. A nyelv szókincsét tovább bővítik a latin és a görög szavakkal, valamint a nyelvben használt általános kifejezések is.

Etimológia

Az albán szó eredete még nem teljesen tisztázott, de sok tudós szerint az albán szó egyik lehetséges eredete a latin „albus” szócska, ami fehéret jelent. A szócska a középkorban elterjedt a balkáni térségben, és sok nyelvben, így az albánban is használatos lett. Az albán nyelv kialakulásának korai időszakában, a 10. században, még nem voltak egyértelműen meghatározott nyelvjárások, de az albán nyelv egyik legelső írásos emléke az Arbëreshë nyelvjárásban írt „Mesuesi i Kurbinit” című könyv, amit 1462-ben adtak ki. A könyvben többek között megemlítik az albán szót is. Az albán szó eredete tehát vélhetően a latin „albus” szócskához kapcsolódik, de a pontos eredet még mindig tisztázatlan.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban található albán szó jelentések nagyjából megegyeznek egymással. Az albán nyelvű szavak szótári jelentését általában a következő szempontok alapján határozzák meg: a szó eredete, a szó jelentése, a szó használata, az albán nyelvben használt szavak kapcsolatai és az albán nyelvben használt szavak összetétele. Albán szótárakban a szavak jelentését szóláncok segítségével határozzák meg. A szóláncokban egy szó összetevői, és azok jelentései egymáshoz rendelve vannak. Például, ha a szó „fut” (futás), a szóláncban a szó összetevői (fut, futás) és a szó jelentése (futás) megjelennek.

Asszociációk

 • Magyarország.
 • Földrajzi határ.
 • Duna.
 • Kulturális hagyományok.
 • Ételek.
 • Rovásírás.
 • Gyümölcsök.
 • Népviselet.
 • Népzene.
 • Táncok.

Szinonimák

 1. szerb.
 2. bosnyák.
 3. horvát.
 4. szlovén.
 5. macedón.
 6. montenegrói.
 7. albánul beszélő.

Példamondatok

 1. A főváros, Tirana, Albánia legnagyobb városa.
 2. Az albán nyelv egyedülálló és meglehetősen nehéz tanulni.
 3. Az albánok híresek a változatos és ízletes ételeikről.
 4. Az albánok hagyományosan szeretik a vendégszeretetet.
 5. Az albánok híresek a különleges kultúrájukról és szokásaikról.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: