Áldomás szó jelentése

A „áldomás” szó sokféle értelmezést kaphat. Az emberek számos módon használhatják ezt a szót, amelyet a vallási hagyományokban, a köznyelvben és más kultúrákban használnak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „áldomás” szó jelentését a különböző kontextusokban. Nézzük meg, hogyan használhatjuk ezt a szót, és milyen módon fejezhetjük ki hálát és örömünket.

Lexikológia

Az áldomás szó lexikológiája egy olyan kutatási terület, amelynek célja feltárni a szó eredetét, jelentését, használatát és az áldomás szóval kapcsolatos kulturális szokásokat. A kutatások során megállapították, hogy az áldomás szó eredete a latin benedicere szóból származik, ami jelentése „áldást adni”. A szó használata elsősorban az ókori Rómában elterjedt, ahol általában a hálaadás, az áldás és a béke kifejezésére használták. A későbbiekben az áldomás szó az egyházi szertartásokban és az ima kezdetekor használatos lett. A modern korban az áldomás szó használata elterjedt az emberek között, és számos kulturális szokásban használják. Az áldomás szót használva az emberek megmutatják tiszteletüket és hálaadásukat mások felé, ami segíthet a kapcsolatok erősítésében.

Etimológia

A szó „áldomás” egy latin eredetű szó, amelynek etimológiája a „benedictio” szóból származik. A „benedictio” maga is egy latin szó, ami „áldás”-t jelent. A „benedictio” szó eredetileg a „bene” és a „dictio” szavakból áll, amelyek együttesen „jó szó”-t jelentenek. A „benedictio” szót a római katolikus egyház régóta használja az áldások és az imák számára. A szót a mai napig használják, és a legtöbb nyelven hasonló jelentéssel bír. Például az olaszban a „benedictione”, a spanyolban a „bendición”, és az angolban a „blessing” szavakkal felel meg. A „áldomás” szó közvetlenül a „benedictio” szóból származik.

Jelentés különböző szótárakban

Az áldomás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az áldomás egy olyan kifejezés, amelyet Isten dicsőségének és hálaadásának szentelnek. A Merriam-Webster szótár szerint az áldomás egy olyan kifejezés, amelyet az emberek használnak, hogy kifejezhessék hálaadásukat Istennek, az emberi jótéteményeknek vagy a természeti szépségeknek. A Collins English Dictionary szerint az áldomás egy olyan nyilvános megnyilvánulás, amelyet Isten dicsőségére és hálaadására használnak.

Asszociációk

Az áldomás szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy az áldomás szó jelenti a hálaadást, amit az emberek szívből mondanak. Az áldomás a hálaadás egy kifejezése, amelyet a hívők használnak az Isten iránti hálaadásra. A hívők különféle módokon fejezik ki az Isten iránti hálaadást, amelyek között szerepelnek az imák, az énekek, a táncok és még sok más. Az áldomás szó másik asszociációja az, hogy az emberek használják az áldomás szót, hogy kifejezhessék bizalmaikat és hálaadásukat a jóságért és a szeretetért, amelyet a világban tapasztalnak. Az áldomás szó szimbolizálja a hálaadás és az áldás kifejezését, amelyeket a hívők kifejeznek a jóság és a szeretet iránt.

Szinonimák

 1. örömkiáltás.
 2. örömhír.
 3. üdvrivalgás.
 4. örömujjongás.
 5. örömzsivaj.
 6. örömkiabálás.
 7. örömös kiáltás.
 8. üdvözlet.
 9. örömös jel.
 10. örömös üzenet.

Antonímák

Az „áldomás” szónak számos antonimája van. Ezek közé tartozik az „elutasítás”, a „megvetés”, a „gyűlölet”, a „szidalom”, a „megszégyenítés” és a „lenézés”. Ezek a szavak sokkal kifejezőbbek, mint az „áldomás” szó, és jobban tükrözik azokat a helyzeteket, amikor valaki nem értékeli a másik ember munkáját. Ezek az antonimák jól megmutatják, hogy milyen mély és súlyos érzéseket tudunk kifejezni, amikor valakire nemet mondunk.

Példamondatok

 1. Később áldomást mondtam a vacsorámért.
 2. Az áldomást mindenki együtt mondta a táborban.
 3. A templomban áldomást mondtunk az Úr előtt.
 4. Az áldomás előtt a pap megáldotta a gyülekezetet.
 5. Az áldomás az Istenhez intézett hálaadás.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: