Áldott szó jelentése

A „áldott” szó egy olyan szó, amelyet sok kultúrában és vallásban használnak. A „áldott” szó jelentése eltérő lehet attól függően, hogy melyik kultúrában használják, de általában azt jelenti, hogy valami áldást kapott. Ez a cikk részletesen bemutatja a „áldott” szó jelentését a különböző kultúrákban és vallásokban.

Lexikológia

Az áldott szó lexikológiája egy olyan terület, amely foglalkozik az áldott szavak és kifejezések kutatásával. Az áldott szó lexikológiai tanulmányok fókuszában olyan kifejezések állnak, mint a „blessed”, „hallelujah”, „amen” és „praise the Lord”. Ezek a kifejezések gyakran kapcsolódnak a vallásos szövegekhez, de sok esetben jelenthetik a dicséretet, a hálát vagy bármely más pozitív érzést is. A lexikológiai tanulmányok segítségével kutatók megpróbálják megérteni, hogyan használják ezeket a kifejezéseket, és hogyan hatnak a különböző kultúrákban és kontextusokban. Az áldott szó lexikológiai tanulmányok egyes esetekben elősegítik a vallási gyakorlatok jobb megértését és megismerését is.

Etimológia

A szó „áldott” eredetileg a latin „benedictus” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „áldott” vagy „áldásos”. A szó a 13. században kezdett el terjedni, és azóta is használják a katolikus egyházban az áldást kifejezésére. A szó más nyelveken is használatos, például az angolban „blessed”, az olaszban „benedetto”, a németben „gesegnet” és a francia „béni”. A szó eredete a bibliai ószövetségi időkre nyúlik vissza, amikor az Úr áldását kérték az emberekre. Az Úr áldása azt jelentette, hogy Isten megáldotta az embereket és megőrizte őket minden bajtól. Az áldott szó ma is használatos a vallásos közösségekben, elsősorban áldások kifejezésére.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „áldott” számos szótárban megtalálható és számos jelentést hordoz. A Merriam-Webster szótárban az „áldott” jelentése „valamivel, ami szent, szentített, szentesített, szentültetett vagy szentté tett”. A Cambridge szótárban az „áldott” jelentése „valamivel, ami különösen szeretett, békességben élhet és boldog”. Az Oxford szótárban az „áldott” jelentése „valamivel, ami szent, szentített, szentesített, szentültetett vagy szentté tett; és ami boldog és szeretett”. A Wiktionary szótárban az „áldott” jelentése „valamivel, ami szent, szentített, szentesített, szentültetett vagy szentté tett; és ami boldog, szeretett és békés”.

Asszociációk

Az „áldott” szó számos pozitív gondolatot kölcsönöz mindenki számára. Az emberek általában a boldogságot, a békét és az áldást asszociálják ezzel a szóval. Ez a szó azt is jelenti, hogy valakinek szerencséje van, vagy hogy valami jóval jár. A szó azt is jelentheti, hogy egy személynek vagy csoportnak bizonyos szerencséje van, és hogy Isten áldását élvezik. A szó használata a közösségi kapcsolatokban is fontos, mivel sok embernek szüksége van arra, hogy megossza a jó hírt, és megossza az áldást másokkal. Az „áldott” szó általában pozitív érzéseket vált ki az emberekből, és segít abban, hogy az emberek jobb kapcsolatot alakítsanak ki egymással.

Szinonimák

 • Áldottul.
 • Áldással.
 • Áldásos.
 • Megáldott.
 • Áldásképpen.
 • Áldásosan.
 • Áldásként.
 • Áldottan.

Antonímák

Az „áldott” szó antonimái közé tartoznak olyan szavak, mint a „megátkozott”, „szerencsétlen”, „szerencsétlenség”, „kárhozat”, „kínzás”, „szenvedés” és „gyötrelmek”. Ezek a szavak jelzik a szomorúságot, a bánatot, a keserűséget és a szenvedést, amit az emberek tapasztalhatnak, amikor kudarcot vallanak, nehézségekkel szembesülnek, vagy mások által okozott fájdalmat élnek meg. Ezek a szavak segítenek kifejezni a küzdelmet és az ebből fakadó bánatot, amit az emberek éreznek, amikor átélik a nehézségeket.

Példamondatok

 1. Az áldott szentek szelíd szeretete áthatja a templomot.
 2. Az áldott születésnapodat sok szeretettel és boldogsággal ünnepeljük!.
 3. Az áldott lelkeknek áldás következik a jó cselekedeteikért.
 4. Az áldott családokban a szeretet és a szolidaritás mindig megmarad.
 5. Az áldott béke és a szeretet biztonságban tarthatja a világot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: