Alig-alig szó jelentése

A „alig-alig” kifejezés egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos az angol nyelvben. Az alig-alig kifejezés számos jelentéssel bír, és fontos megérteni, hogy mikor és hogyan használjuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentései vannak a „alig-alig” kifejezésnek, és hogyan használhatjuk őket a mondatainkban.

Lexikológia

Az alig-alig szó lexikológiája egy különleges szótár, amely a ritkán használt szavak, kifejezések és közmondások gyűjteményét tartalmazza. A lexikon az alig-alig szavak gyűjteményét azok általános jelentésétől kezdve a gyakorlati alkalmazásukig bezárólag tartalmazza. A szótár átfogó képet ad a ritka szavak használatáról, és magas szintű részletességgel követi a szavak használatának változását az idők folyamán. Például a szótár számos olyan alig-alig szót tartalmaz, amelyek korábban jelentőségteljesek voltak, de a modern használatban szinte teljesen ismeretlenek. Ezek az alig-alig szavak segíthetnek a beszélőknek abban, hogy színesítsék a beszédüket, és hogy jobban megértsék a régi szövegeket.

Etimológia

A „alig-alig” szó eredete szerint a 14. században származik a latin illigitimusból, ami „illégitim” vagy „megengedhetetlen” jelentéssel rendelkezik. Ez a szó akkoriban arra utalt, hogy valami olyan, ami nem megengedett, és alig-alig történik meg. Az illigitimus szótól eltérően, a „alig-alig” szó később elkezdett meghatározni olyan dolgokat is, amelyek csak nagyon kicsi mértékben történnek meg. Az 1700-as évek közepén az angol nyelvben megjelent a „alig-alig” szó, amely azóta is használatban van.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „alig-alig” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az alig-alig jelentése „csak nagyon kicsi mértékben; nagyon kicsi mennyiségben”. A Webster szótár szerint a „alig-alig” jelentése „csak nagyon kicsi mértékben; nagyon kevés”. A Cambridge Dictionary szerint az alig-alig jelentése „nagyon kevés, csak nagyon kicsi mértékben”. Az American Heritage Dictionary szerint az alig-alig jelentése „csak nagyon kicsi mértékben; nagyon kevés”.

Asszociációk

Az „alig-alig” szót sokan úgy asszociálják, mint a kétkedés, a lehetetlenség és a korlátozottság szimbólumát. A kifejezés gyakran használatos a negatív kontextusokban, amikor valamit nehéz, szinte lehetetlen elérni. Például, ha valaki azt mondja, hogy „alig-alig tudok elmenni a boltba,” az azt jelenti, hogy szinte kizárt, hogy ezt megtegye. Ugyanakkor, ha valaki azt mondja, hogy „alig-alig tudtam elmenni a boltba,” az azt jelenti, hogy sikerült elmennie, de csak nagyon nehezen és sok akadállyal.

Szinonimák

 1. Ugyanúgy.
 2. Egyenlően.
 3. Egyformán.
 4. Egyforma mértékben.
 5. Egyenlő mértékben.
 6. Osztályrészre.
 7. Arányosan.
 8. Kiegyenlítve.
 9. Egyenletesen.
 10. Egyenlő arányban.

Antonímák

„Alig-alig” egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használunk a mindennapi beszédben. Azonban, míg ez a kifejezés egyértelműen jelentheti a „mérsékelten” és a „csak nagyon kevés” jelentését, más szavak is használhatók ahhoz, hogy elkerüljük a nyelvi ismétlődést. Az alábbiakban felsoroljuk a „alig-alig” szó antonimáit, amelyeket használhatunk a helyettesítésre.

 • Nagyon – ez egy olyan szó, amelyet gyakran használunk a helyettesítésre, mivel ez egy jól ismert szó, amely jelentése „nagyon” és „erőteljesen”.
 • Teljesen – ez egy másik jól ismert szó, amely jelentése „teljes mértékben”, „teljesen” és „teljes egészében”.
 • Rendkívül – ez egy olyan szó, amely hasonló jelentést hordoz, mint a „nagyon”, de egy kicsit erőteljesebb és kifejezőbb.
 • Túlzottan – ez is egy erőteljes szó, amely jelentése „túlzottan” és „túlságosan”.
 • Erősen – ez egy olyan szó, amely jelentése „erőteljesen” és „komolyan”.
 • Intenzíven – ez egy olyan szó, amely jelentése „intenzíven” és „erőteljesen”.

Példamondatok

 1. Az alig-alig megértettük egymást a nagy zaj miatt.
 2. Az alig-alig látható jelek között kutattunk.
 3. Az alig-alig látszó fények alatt bújtunk el.
 4. Az alig-alig hallható hangok a közelből jöttek.
 5. Az alig-alig észrevehető különbség elég volt ahhoz, hogy észrevegyük.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: