Aljasodik szó jelentése

A cikk az aljasodik szó jelentését és használatát fogja megvizsgálni. Az aljasodik szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a személyek viselkedésének leírására. A cikk továbbá tárgyalni fogja, hogy miként lehet ez a kifejezés helyesen és értelmesen használni, hogy megfelelően írjuk le a személyek viselkedését.

Lexikológia

Szó aljasodik annak a jelenségnek a megnevezése, amikor egy szó vagy kifejezés úgy változik, hogy elveszíti eredeti jelentését, és más, gyakran negatív értelmet kap. Ez a változás általában a köznyelvben történik, és gyakran olyan szavakat érint, amelyek korábban pozitív jelentésűek voltak. Például a szó „kényelmes” korábban jelentette a komfortot, de ma gyakran aljasul használják, hogy jelentsen valamit, ami túl kényelmes, vagy túl lazított. Más szavakat is hasonlóképpen aljasítanak, például a „szép” szó, amelyet sokszor használnak ahhoz, hogy jelentsen valamit, ami túl sok, túl jól megcsinált, vagy túl sokáig tart.

Etimológia

A szó „aljasodik” eredete több mint ezer évre nyúlik vissza. A szláv nyelvekben a szó „aljasti” a „gyalázni” jelentéssel bír. Az aljasodik szó a szláv aljasti szóból származik, amely a gyalázást jelenti. A szó a 12. században jelent meg a magyar nyelvben, és akkoriban azt jelentette, hogy „gyalázott”. Az idők folyamán a szó jelentése megváltozott, és az aljasodik szó ma azt jelenti, hogy „alacsony szintre süllyed”. Az aljasodik szó ma is használatos a magyar nyelvben, és számos más nyelvben is.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „aljasodik” a legtöbb szótárban egy olyan kifejezésként szerepel, amelynek jelentése „valaki rosszul viselkedik, másokkal szemben vagy másokkal szemben önző módon”. A szó jelentése különösen akkor válik világossá, ha együtt használják más szavakkal, mint például „aljasul cselekszik”. A kifejezés arra utal, hogy valaki rosszul viselkedik, és kihasználja másokat, hogy előnyöket szerezzen magának. Az aljasodás egy olyan viselkedési forma, amely a társadalmi normákkal és elvárásokkal szemben sértő, és amely másokat sért, kihasznál, vagy kárt okoz.

Asszociációk

 • kreatív.
 • egyedülálló.
 • színes.
 • különleges.
 • innovatív.
 • meglepő.
 • sokoldalú.
 • inspiráló.
 • kalandos.

Szinonimák

 1. Kétnapos.
 2. Kétfelvonásos.
 3. Kétnapos.
 4. Kétnapos módban.
 5. Kétnaposan.
 6. Két napig.
 7. Két napos.
 8. Két napos programban.
 9. Kétnaposan.
 10. Két napos időszakban.

Példamondatok

at készíthetek:

 1. Az aljasodik napján a viharos szél elsodorta a fák tetejét.
 2. Az aljasodik szándéka, hogy elrejtse a bűntudatát.
 3. Az aljasodik ármánykodása nem maradt észrevétlen.
 4. Az aljasodik megpróbálta eltitkolni, hogy ő tehet a tragédiáról.
 5. Az aljasodik képtelen volt megbocsátani magának a hibáit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: