Alkotmány szó jelentése

Az alkotmány a legfőbb törvény egy államban, amely meghatározza az állam szervezetét, jogrendszerét és közjogi intézményeit. Az alkotmány a jogi rendszer alapvető szabályait rögzíti, amelyeket az állam minden szintjén betartanak. Az alkotmányok egyik legfontosabb célja, hogy megvédje az állampolgárok jogait és szabadságát. Ennek megfelelően, az alkotmányokban szereplő jogszabályok kötelezőek és mindenki számára kötelezőek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az alkotmány szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy milyen jogszabályokat tartalmaznak az alkotmányok.

Lexikológia

Az alkotmány egy olyan dokumentum, amely meghatározza egy ország jogrendszerét és alapvető jogait. Az alkotmány az ország legfőbb törvénye, amely korlátozza az államhatalom gyakorlását és védi az alapvető emberi jogokat. Az alkotmány lehetővé teszi a kormányok számára, hogy kormányozzák és szabályozzák az országot, miközben biztosítja a jogrendszer stabilitását és a polgárok jogainak védelmét. Az alkotmány az ország alapvető jogaira, a polgárok alapvető jogaira és a kormányzás szabályaira vonatkozik, és minden felelősségteljes állampolgárnak ismernie kell.

Etimológia

Az alkotmány szó eredete a görög konstitúció szóból ered, amely maga is a konstituere szóból származik. Konstituere jelentése „meghatározni, megállapítani”. A konstitúció görög eredetű szó a jogi rendszert jelenti, amely meghatározza a kormányzás alapvető szabályait és az állampolgárok jogait. A konstitúció szó először a római jogban jelent meg, és azóta számos alkotmányos rendszerben használták. Az alkotmányok általában a kormányzás alapvető szabályait és az állampolgárok jogait meghatározzák, és biztosítják, hogy az államot hatékonyan és törvényesen vezesse. Az alkotmányok gyakran a legfelsőbb jogforrásoknak számítanak, és a bíróságok általában azonosítják őket a törvényekkel szembeni elsőbbség céljából.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „alkotmány” szó jelentése egy olyan dokumentum, amely alapvető jogokat és kötelezettségeket ír elő egy államban élő emberek számára. Az alkotmányok lehetővé teszik egy állam számára, hogy megvédje az állampolgárok jogait és biztosítsa azokat a jogokat, amelyeket az állampolgárok jogosultak élvezni. Az alkotmányok szabályozzák az állam hatalmi szerkezetét, írják elő a kormányzati működést és szabályozzák az állam jogrendjét is. Az alkotmányok azt is előírják, hogy milyen jogokat biztosít az állampolgároknak, és meghatározzák, hogyan lehet ezeket jogokat érvényesíteni. Az alkotmányok megvédik az állampolgárokat a kormányzati intézkedésekkel szemben, és előírják, hogy milyen hatáskörrel rendelkeznek az állami szervek. Az alkotmányok lehetővé teszik az állampolgároknak, hogy biztosítsák a jogokat, amelyekhez jogosultak, és előírják a kötelezettségeket is, amelyeket az állampolgároknak teljesíteniük kell.

Asszociációk

 • jog.
 • jogrendszer.
 • szabályozás.
 • szabadság.
 • demokrácia.
 • emberi jogok.
 • szuverenitás.
 • közjogi szerződés.
 • alkotmánybíróság.
 • szövetségi rendszer.
 • törvényhozás.
 • köztársaság.

Szinonimák

 1. Alapokmány.
 2. Szövetségi törvény.
 3. Magasabb rendű törvény.
 4. Magasabb rendű szabály.
 5. Konstitúció.
 6. Állami alkotmány.
 7. Jogszabály.
 8. Főtörvény.
 9. Közjog.
 10. Államszervezeti szabályok.

Példamondatok

 1. Az alkotmány a nemzet legfőbb törvénye.
 2. Az alkotmány védelmezi az alapvető emberi jogokat.
 3. Az alkotmány biztosítja a köztársaság alapvető szabályait.
 4. Az alkotmány alapján a kormány köteles betartani a törvényeket.
 5. Az alkotmány alapján a polgároknak joga van szabadon szavazni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: