Alkotóelem szó jelentése

Az alkotóelemek szerepe fontos szerepet játszik a mai technológiai világban. Ezek az alapvető elemek segítenek a számítógépek, a mobiltelefonok, a távközlési rendszerek és a más elektronikai eszközök működtetésében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi az alkotóelemek jelentése, és hogyan segítenek a mai technológiai világban.

Lexikológia

A szó alkotóelemek azok a szavak, amelyeket egy szó összetételéhez használnak. Az alkotóelemek lehetnek egyes szavak, mondatrészek, kifejezések vagy szókapcsolatok. Ezeknek a szavaknak, mondatrészeknek, kifejezéseknek és szókapcsolatoknak a kombinációja képes megteremteni egy új szót. Az alkotóelemeket egymáshoz kapcsolhatja a szófajok, a szórend, a jelentés és a hangzás. Az alkotóelemeket összetett szavaknak, szerkezeteknek, kifejezéseknek és kapcsolatoknak is nevezik. Az alkotóelemeknek köszönhetően egy szó összetételének sokféle változata létezik, amelyek a jelentését, a hangzását és a szerkezetét is befolyásolják.

Etimológia

A szó „alkotóelem” eredete a latin „elementum” szóból származik, amelynek jelentése „alapvető részlet”. Az „elementum” szót az ókori görögök használták ahhoz, hogy leírják a világ különböző alapvető összetevőit. Az ókori görögök hitték, hogy a világot négy alapvető „alkotóelem” alkotja: a tűz, a víz, a föld és a levegő. Az ókori görögök szerint ezek a négy elem alkotják a világot, és minden más anyag az ezekből áll. A modern tudományos világban a szó „alkotóelem” továbbra is használatban van, de jelentése kissé eltér az eredeti ókori görög jelentésétől. Ma a szó „alkotóelem” olyan alapvető részecskéket jelöl, amelyekből a világanyag áll.

Jelentés különböző szótárakban

Az alkotóelem szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az alkotóelem egy olyan dolog, amely közvetlenül része egy nagyobb egésznek, és amelyet a nagyobb egész működéséhez szükséges. Például, ha egy számítógépet alkotóelemekből építünk, akkor az alkotóelemek a processzor, a memória, a tárolóeszközök és a háttértároló egységek. A Merriam-Webster Dictionary szerint az alkotóelem egy olyan rész, amely egy nagyobb egész részét képezi, és amely a nagyobb egész működéséhez szükséges. Például, ha egy órát alkotóelemekből építünk, akkor az alkotóelemek az óra mechanikus alkatrészei, a különböző alkatrészek, a szerkezetek és a műszaki komponensek.

Asszociációk

 • kreativitás.
 • ötlet.
 • alkotás.
 • komponens.
 • építőkocka.
 • színek.
 • formák.
 • koncepció.
 • inspiráció.
 • innováció.
 • összetevő.
 • motívum.

Szinonimák

 1. létrehozó,.
 2. teremtő,.
 3. alkotó,.
 4. szülő,.
 5. létrehozó,.
 6. szerző,.
 7. építő,.
 8. létrehozó,.
 9. szereplő,.
 10. komponens,.
 11. alkotórész,.
 12. szerkesztő,.
 13. formáló,.
 14. összeállító,.
 15. társító,.
 16. összetevő,.
 17. konstruáló,.
 18. konstruktor,.
 19. előállító,.
 20. összegező.

Példamondatok

 1. A művész alkotóelemeket használt, hogy létrehozza a szobrát.
 2. A mérnökök alkotóelemeket használnak, hogy létrehozzák a gépeket.
 3. Az irodalmi művek alkotóelemei lehetnek a szimbólumok, a szereplők, a történetek és a helyszínek.
 4. Az alkotóelemek kulcsszerepet játszanak a tudományos kutatásokban.
 5. A szórakoztató művészetek alkotóelemei a színek, a hangok, a ritmusok és a mozgások.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: