Államcsőd szó jelentése

Az államcsőd egy olyan intézményes megoldás, amely lehetővé teszi egy ország számára, hogy elkerülje a teljes pénzügyi összeomlást. Az államcsőd egy különleges, szabályozott folyamat, amely lehetővé teszi egy ország számára, hogy elkerülje a teljes pénzügyi összeomlást, és újrarendezhesse adósságait. Az államcsőd elkerülheti, hogy egy ország teljesen eladósodjon, és megakadályozhatja a pénzügyi összeomlást. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentése van az államcsőd szónak, és hogyan működik ez az intézményes megoldás.

Lexikológia

Az államcsőd lexikológiai jelentése a következő: az államcsőd egy olyan esemény, amikor egy ország nem tudja kifizetni kötelezettségeit, és az adósságok összegét meghaladó összeget kell fizetnie. Az államcsőd az egyik legdrámaibb esemény, ami egy ország számára előfordulhat, mivel az ország gazdasági és politikai stabilitását veszélyezteti. Az államcsőd az ország gazdasági és pénzügyi helyzetének kritikus állapotba kerülésének eredménye lehet, ami az adósságok fizetésének teljes vagy részleges megtagadásához vezethet. Az államcsőd egy olyan helyzet, amikor az adósságok összege meghaladja az ország által rendelkezésre álló bevételeket, és az ország nem tudja kifizetni kötelezettségeit.

Etimológia

A kifejezés „államcsőd” eredete a 17. századi gazdasági átmenetekhez kapcsolódik. A kifejezés először a franciában jelent meg, ahol a „banqueroute” szót használták. A szó a francia szó jelentése „bankrott”, ami a gazdasági összeomlást jelentette. A kifejezés a 19. században terjedt el az Egyesült Államokban, ahol az angol „bankruptcy” szót használták. A szó az Egyesült Államokban az egyes személyek és vállalatok csődét jelentette, de a kifejezés azóta tágult, hogy magában foglalja az államok gazdasági összeomlását is.

Jelentés különböző szótárakban

Az államcsőd szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Webster szótár szerint az államcsőd egy olyan helyzet, amikor egy állam vagy egy vállalat nem képes kifizetni kötelezettségeit. A Cambridge szótár szerint az államcsőd egy olyan helyzet, amikor egy állam nem tudja kifizetni hiteleit, és kénytelen elismerni, hogy nem képes megfelelően teljesíteni kötelezettségeit. A Oxford szótár szerint az államcsőd egy olyan helyzet, amikor egy állam vagy egy vállalat nem tudja kifizetni hiteleit, és kénytelen elismerni, hogy nem képes megfelelően teljesíteni kötelezettségeit.

Asszociációk

Államcsőd szó asszociációk azonnal előhívják a gazdasági válságok, a rossz gazdasági politikák, a korrupció, a csődhelyzetek és a költségvetési deficitek gondolatát. Az államcsőd az egyes államok, városok, megyék vagy akár a nemzetközi szervezetek fizetésképtelensége, amikor a szervezetek nem tudják kifizetni kötelezettségeiket. Az államcsőd lehet a válságok egyik legkomolyabb következménye, mivel az olyan intézmények, mint az államok, általában mélyen beágyazottak a társadalmakba és a gazdaságba. Az államcsőd következményei közé tartozhatnak a megszorítások, a gazdasági recesszió, a szociális problémák, az állami szolgáltatások leépítése, a tőkepiacok instabilitása, a közpénzek eltűnése és még sok más. Az államcsődök komoly hatással lehetnek a társadalmakra és a gazdaságokra, amelyek évekig tartó helyreállítást és átalakítást igényelnek.

Szinonimák

 1. államcsődöttség.
 2. kötelezettségvállalási kudarc.
 3. adósságválság.
 4. csődhelyzet.
 5. gazdasági válság.
 6. pénzügyi összeomlás.
 7. fizetésképtelenség.
 8. csődvédelem.
 9. állami adósságcsökkentés.
 10. adósságfelhalmozás.

Antonímák

Az „államcsőd” szónak számos antonimája van. Az egyik leggyakoribb antonimája a „gazdasági növekedés”, amely azt jelenti, hogy egy ország gazdasági helyzete javul, az államháztartás pozitív egyenlegének növekedésével. A gazdasági növekedés javíthatja az országok gazdasági teljesítményét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az országok jobban teljesítsenek a nemzetközi piacon. Egy másik antonimája az „államosítás”, amely azt jelenti, hogy egy állam felvásárolja vagy átveszi egy vállalat vagy egy másik ország állami tulajdonát, hogy jobban szabályozza a gazdasági tevékenységét. Az államosítás segíthet az államoknak abban, hogy javítsák a gazdasági teljesítményüket, és növeljék a központi kormányzat bevételeit.

Példamondatok

 1. A válság miatt több ország is államcsődbe került.
 2. Az államcsőd egy olyan állapot, amikor egy ország nem tudja megfizetni a tartozásait.
 3. Az államcsőd komoly gazdasági nehézségeket okozhat egy országnak.
 4. Az államcsőd megakadályozásához szükség van a költségvetés jobb gazdálkodására.
 5. Az államcsőd elkerülése érdekében szükség van a kormányzati intézkedésekre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: