Állameszmény szó jelentése

Az állameszmény egy olyan fogalom, amelyet a közgazdaságtanban használnak a társadalom és az állam viszonyának megértéséhez. Az állameszmény a közgazdaságtanban olyan általános elveket és szabályokat jelöl, amelyeket az államok alkalmaznak a társadalmi és gazdasági életük irányítására. Az állameszmény egy olyan koncepció, amely az államokat képesek különböző politikákat alkalmazni a közjó érdekében. Az állameszmény fogalmában szerepelnek azok a társadalmi és gazdasági elvek, amelyek az államok számára fontosak, hogy elérjék a kívánt eredményeket.

Lexikológia

Az állameszmény egy olyan elképzelés, amely szerint az állam egy olyan intézmény, amely képes és hajlandó végrehajtani a törvényeket, biztosítani a szabadságot az emberek számára, és biztosítani a jólétet az állam lakóinak. Az állameszmény azt is jelenti, hogy az államnak van egy közös érdeke, amely a lakosság egészének érdekeit szolgálja. Az állameszmény azt is jelenti, hogy az államnak meg kell védenie a lakosság jogait és szabadságát, és tiszteletben kell tartania az emberek kulturális és vallási különbségeit. Az állameszmény arról is szól, hogy az államnak tiszteletben kell tartania a lakosság közös érdekeit, és meg kell védenie azokat a lakosokat, akik nem tudnak védelmet nyújtani maguknak. Az állameszmény azt jelenti, hogy az államnak meg kell védenie a lakosság jogait, és meg kell védenie azokat a lakosokat, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Etimológia

Az állameszmény szó eredete az ógörögökből származik. A στάτης (státés) kifejezés az ógörögök számára az államot jelentette. A státés szót eredetileg azokra az igazgatási struktúrákra használták, amelyekben egy királyság vezetője vagy egy közösség vezetője uralkodott. Az ógörög szót az ókori rómaiak is átvették, de a statu szót használták. A statu szót az angolok átvették és alakították át a state-re, ami az államot jelenti. Az állameszmény szót a XVIII. században vezették be, amikor a politikusok az államot és az államhatalmat összekapcsolták. Az állameszmény szóval azt akarták jelezni, hogy az állam a közösség legfőbb érdekeit szolgálja.

Jelentés különböző szótárakban

A szó “állameszmény” jelentése a különböző szótárakban eltérően határozható meg. Az Oxford English Dictionary szerint az “állameszmény” egy olyan elmélet, amely a kormányzásban használt szabályok és elvek jelentőségét hangsúlyozza. Az American Heritage Dictionary szerint az “állameszmény” egy olyan elképzelés, amely a kormányzásban használt szabályok és elvek rendszerezését és hatékonyságát hangsúlyozza. A Merriam-Webster szerint az “állameszmény” egy olyan elmélet, amely az állam szervezeti és intézményi struktúrájának és az állam szerepének a használatát hangsúlyozza.

Asszociációk

 • nemzeti identitás.
 • nemzeti büszkeség.
 • összetartozás.
 • hagyományok.
 • szabadság.
 • egyenlőség.
 • tisztelet.
 • szolidaritás.
 • közös értékek.

Szinonimák

 1. Eszmei képzet.
 2. Ideál.
 3. Elvek.
 4. Követendő példa.
 5. Cél.
 6. Ideológia.
 7. Álom.
 8. Felfogás.
 9. Hit.
 10. Vízió.

Példamondatok

at is írni:

 1. Az állameszmény fő célja a közösség érdekének szolgálata.
 2. Az állameszmény egy olyan elképzelés, ami alapján a kormányok működnek.
 3. Az állameszmény elvének megfelelően az állampolgárok jogait és kötelességeit tiszteletben kell tartani.
 4. Az állameszmény szerint a kormányoknak a közjó érdekében kell cselekedniük.
 5. Az állameszmény alapján a kormányoknak a közösség fejlődését kell előmozdítaniuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: