Államkötvény szó jelentése

Az államkötvények egy közös befektetési forma, amelyeket sok ország használ a közpénzügyi célok finanszírozására. Az államkötvények egyfajta kölcsönként működnek, amelyet az államok különböző befektetőknek és intézményeknek bocsátanak ki. Az államkötvények jelentős befektetési lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hiszen a kamatok általában magasabbak, mint más befektetési formáké. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit jelent az államkötvény szó, és milyen előnyei vannak az államkötvényeknek.

Lexikológia

Az államkötvények olyan kötvények, amelyeket az államok értékesítenek, hogy pénzt szerezzenek a költségvetésükhöz. Az államkötvények többféle formában is megvásárolhatók, és általában nagyobb kamatot fizetnek, mint a banki betétek. Az államkötvényeket általában hosszabb távú befektetésként értékesítik, amelyek általában 5 évnél hosszabb ideig tartanak. Az államkötvények kamata függ az állam gazdasági helyzetétől, és ha az állam gazdasági helyzete romlott, akkor az államkötvények kamata is csökken. Az államkötvények nemcsak kamatot fizetnek, hanem változó kamatokat is kínálnak, amelyek idővel megváltozhatnak. Az államkötvények különböző mértékű kockázatot jelentenek, és bizonyos esetekben az államok nem tudják kifizetni a kötvényeket. Az államkötvények jó befektetésnek bizonyulhatnak, ha megfelelő óvatossággal választjuk ki őket.

Etimológia

Az államkötvény fogalma már az ókorban ismert volt, bár akkor még más néven. Az első államkötvényeket az Egyesült Államokban 1790-ben vezették be, amikor az államoknak pénzügyi támogatásra volt szükségük a háború utáni helyreállításhoz. Az államkötvényeket akkoriban „hitelezési kötvényeknek” nevezték. Az első hitelezési kötvényeket a kormány a földesuraknak adta, akik a hitelezési kötvényeket később kamatra eladták. Az első hitelezési kötvényeket később államkötvényeknek nevezték, mivel azokat a kormány a központi bankoknak adta, hogy finanszírozzák az államháztartást. Az államkötvények egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az elmúlt évszázadok folyamán, és ma már számos országban rendelkezésre állnak.

Jelentés különböző szótárakban

Az államkötvény szó jelentése a szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az államkötvény egy olyan kötvény, amelyet az állam vagy egy állami szerv bocsát ki, és amelynek fedezete az állam vagy az állami szerv adóssága. Az Oxford English Dictionary szerint az államkötvény egy olyan kötvény, amelyet az állam vagy egy állami szerv bocsát ki, és amelyet a kormányzati bevételek biztosítanak. A Cambridge Dictionary szerint az államkötvény egy olyan kötvény, amelyet egy állam vagy egy állami szerv bocsát ki, és amelyet a kormányzati bevételek biztosítanak.

Asszociációk

 • kölcsön.
 • államháztartás.
 • kamat.
 • kamatadó.
 • kötelező befektetés.
 • kockázat.
 • kötvényárverés.
 • kötvénytőke.
 • kötvényeredmény.

Szinonimák

 1. Államháztartási kötvény.
 2. Állampapír.
 3. Állami kötelességvállalás.
 4. Állami kötvény.
 5. Köztartozás.
 6. Kötvény.
 7. Kötelezettségpapír.
 8. Kötelezettségvállalás.
 9. Közbeszerzés.
 10. Közjegyzés.

Antonímák

ént a „magánkötvény” szót használhatjuk.

Példamondatok

 1. Az államkötvények általában biztonságos befektetési lehetőséget jelentenek.
 2. Az államkötvényeket általában magas hozamokkal rendelkező eszközöknek tekintik.
 3. Az államkötvények különböző lejáratokkal rendelkeznek, így a befektetők megfelelően választhatnak.
 4. Az államkötvényeket számos befektetési célokra használják, beleértve a nyugdíjalapokat is.
 5. Az államkötvényeket általában kockázatmentes befektetésként ítélik meg.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: