Államtanács szó jelentése

Az államtanács egy központi kormányzati szerv, amelynek feladata a kormány által meghatározott központi politikák megvalósítása és a központi intézmények működtetése. Az államtanács egy olyan szervezet, amely közvetlenül kapcsolatban áll a kormánnyal, és amelynek tagjai közvetlenül befolyásolják a kormányzás folyamatát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, valamint az államtanács szerepét és jelentőségét a kormányzásban.

Lexikológia

Az államtanács szó lexikológiája egy olyan szótári szócikk, amely egy közös jogi fogalom, az államtanács, jelentését és használatát magyarázza. Az államtanács egy korabeli közjogi intézmény, amely a közjogi rendszer egyik kulcseleme, amelyet a korabeli államok a közjogi döntéshozatalban használtak. Az államtanácsok általában a királyi kormányzat és a királyi udvar egyes tagjaiból álltak, és számos jogi és politikai kérdésben adtak tanácsot. Az államtanácsok általában a királyi udvar egyes tagjaiból álltak, és a királyi kormányzat számára adtak tanácsot. Az államtanácsok a király által delegált jogosítványokkal rendelkeztek, amelyek lehetővé tették számukra, hogy döntéseket hozzanak a királyi kormányzat ügyeiről. Az államtanácsok szerepe azonban idővel csökkent, és egyre több államban megszűntek.

Etimológia

Az államtanács szó eredetileg a latin „consilium publicum” kifejezésből származik, amely magában foglalja a „közös tanács” kifejezést. A kifejezés először a 13. században jelent meg, amikor a középkori Európában az államokban egyre nagyobb szerepet kaptak a kormányzati döntésekben. Az államtanácsok a királyok közeli tanácsadói voltak, akiknek a legfőbb feladata a királyi döntéshozatal segítése volt. Az államtanácsok a középkorban gyakran a királyi udvari bíróságokkal együttműködtek, hogy segítsenek a királyoknak a bírósági ügyek intézésében. Az államtanácsok gyakran a királyi kormányzat vezetői voltak, akik a királyi döntéseket közvetítették a kormányzati szervekhez.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az államtanács szó jelentése „egy olyan testület, amelyet egy állam vezetői által kinevezett tagok alkotnak, akik segítenek a vezetőknek az állam ügyeinek kezelésében és intézésében”. A Cambridge Dictionary szerint az államtanács jelentése „egy csoport, amelyet egy állam vezetői által kinevezett emberek alkotnak, és amely segít a vezetőknek az állam ügyeinek kezelésében és intézésében”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az államtanács „egy olyan testület, amelyet egy állam vezetői által kinevezett emberek alkotnak, és amely segít a vezetőknek az állam ügyeinek kezelésében és intézésében”.

Asszociációk

Az államtanács egy kormányzati szerv, amelynek a feladata, hogy az államok belső és külső ügyeiben tanácsot adjon a kormányzatnak. Az államtanács tagjai kormányzati vezetők, különböző állami szervek, civil szervezetek és egyéb szakértők. Az államtanács által megfogalmazott tanácsok segítenek a kormányzatnak a döntések meghozatalában és a jogszabályok kidolgozásában. Az államtanácsok segítenek a kormányzatnak abban is, hogy megértsék a közvéleményt és a civil szervezetek által képviselt álláspontokat. Az államtanácsok szerepe fontos a kormányzat számára, mivel segítik a kormányzatot abban, hogy jobb és hatékonyabb döntéseket hozzon.

Szinonimák

 1. Kormány.
 2. Kabinet.
 3. Minisztérium.
 4. Tanács.
 5. Konzílium.
 6. Bizottság.
 7. Közgyűlés.
 8. Államfői Tanács.
 9. Országgyűlés.
 10. Államapparátus.

Antonímák

Az államtanács szó antonimái között megtalálhatók olyan szavak, mint a magántanács, amely egy olyan tanácsadó szolgáltatás, amelyet magánszemélyek vagy szervezetek biztosítanak, hogy segítsenek a döntéshozatalban és a problémák megoldásában. Másik antonímja a közszolgáltatás, amely olyan szolgáltatás, amelyet az állam biztosít a közösség számára. A közszolgáltatások általában ingyenesek, és számos közösségi szolgáltatásra vonatkoznak, mint például a közoktatás, a közegészségügyi ellátás, a közutak és a közlekedés. Végül, egy másik ellentétes fogalom az önkormányzat, amely a közösségi szintű önkormányzat, amely saját jogkörrel rendelkezik és saját államot hozhat létre.

Példamondatok

 1. Az államtanács megvitatta a költségvetési tervezetet.
 2. Az államtanács döntése alapján a közszolgáltatások árai emelkednek.
 3. Az államtanács tagjai az ország jövőjét illetően sok kérdésben egyetértettek.
 4. Az államtanács egyhangúlag döntött a közlekedési törvény módosításáról.
 5. Az államtanács megvitatta az új adórendszer bevezetését.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: